fbpx

Bezglutenowa szarlotka bez cukru pełna jabłek i super krucha

by Kucharka w baletkach

Bezglutenowa szarlotka bez cukru pełna jabłek i super krucha to kolejna jesienna propozycja.

Mam nadzieję, że nie męczę Was z ciastami z jabłkami. Jednak, dla mnie szarlotki, torty, ciasta i muffinki z jabłkami to zdecydowanie najlepsze ciasta na świecie.

Gdybym miała wybrać jeden owoc, który miałabym jeść do końca życia byłyby to jabłka. U mnie nawet nie ma dnia bez jabłka – jak nie dodam do porannej owsianki, co i tak zazwyczaj robię, to muszę zjeść jako przekąskę.

Dodatkowo, jabłka pozwalają mi jakoś przetrwać deszczową ponurą jesień. Mogę po prostu iść do kuchni, piec szarlotki i jest fajnie. Czasem robię wersje tradycyjne jak szarlotka z kruszonką. A czasem zdarzą mi się bardziej kombinowane jak bezglutenowa szarlotka z kaszy jaglanej.

Bezglutenowa szarlotka bez cukru pełna jabłek jest bardzo krucha

Bezglutenowa szarlotka bez cukru kawałek podany na talerzu

I właśnie ostatnio zrobiłam jedną bardzo wyjątkową – bezglutenowa szarlotka bez cukru pełna jabłek przed Wami.

Ciasto to połączenie mąki ryżowej, kokosowej i cieciorkowej. Wychodzi super kruche, smaczne i idealnie komponuje się z grubą warstwą mięciutkich cynamonowych jabłek.

Dodatkowo, taka szarlotka idealnie pasuje do podania na ciepło z lodami waniliowymi. Smakuje równie dobrze co tradycyjna szarlotka, a jest bez cukru i bez glutenu. Na weekend sprawdzi się idealnie :)

Bezglutenowa szarlotka bez cukru pełna jabłek i super krucha

Drukuj
Liczba porcji: 10 (tortownica o średnicy 22 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 190/215 (erytrol/ksylitol) kalorii 3b, 25/35w, 9t, 2bł (erytrol/ksylitol) (w gramach)
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g erytrolu (lub ksylitolu)
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Jabłka:

  • 600 g obranych jabłek
  • 40 g daktyli suszonych (jeśli używacie słodkich jabłek można pominąć ;))
  • 2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

  1. Wszystkie mąki wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy do nich erytrol i sól.
  2. Mieszamy i dodajemy masło lub margarynę. Szybko zagniatamy na jednolite ciasto.
  3. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinkę do lodówki.

Jabłka:

  1. Daktyle zalewamy ½ szklanki wrzątku i odstawiamy na 15 minut.
  2. Następnie rozgniatamy je widelcem i mieszamy z wodą, w której je moczyliśmy. Jabłka kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cynamon i daktyle razem z wodą.
  3. Całość zagotowujemy mieszając, zmniejszamy ogień i dusimy, aż jabłka będą miękkie. 

Wykończenie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Z lodówki wyjmujemy ciasto i dzielimy na 2 różne części. Obydwie rozwałkowujemy na placki wielkości tortownicy.
  3. Jednym z nich wylepiamy spód natłuszczonej tortownicy. Wykładamy na niego równomiernie jabłka. Przykrywamy drugim blatem (ciasto jest takie kruche, że góra może się trochę pokruszyć przy przekładaniu, ale i tak będzie smaczne, więc nie warto się tym przejmować ;)).
  4. Przygotowaną szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 50-60 minut, aż szarlotka się lekko zarumieni.
  5. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  6. Przechowujemy w lodówce. Pyszna na zimno, jak i na ciepło z lodami smakuje cudownie. Smacznego :)
Bezglutenowa szarlotka bez cukru kawałek podany na talerzu

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervi 29 września 2019 - 08:52

Smak jesieni :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close