Przyznam Wam się szczerze, że u mnie w domu nigdy nie jadało się żurku, ani na śniadanie wielkanocne ani w ogóle. Swój pierwszy żurek jadłam będąc chyba w liceum, kiedy moi bracia wyjechali na studia, a mama stwierdziła, że może w końcu rozwinąć skrzydła w kuchni, bo wcześniej “przecież chłopaki by nie jedli!”. Więc zrobiła żurek z białą kiełbasą na zakwasie ze sklepu, ale nie zagościł on w naszym stałym menu, a głównym podejrzanym stał się feralny zakwas ze sklepu. A mi w tym roku zebrało się na powrót do korzeni i choć wielką fanką kuchni polskiej nie jestem to krzewienia tradycji już tak, więc postanowiłam nauczyć się robić polski żurek z białą kiełbasą i jajkiem, a żeby to zrobić potrzebowałam najpierw prawdziwego domowego zakwasu na żur. I choć myślałam, że to trudne to jednak jest zupełnie odwrotnie, a jak nie poniosą Was wodze fantazji i będziecie się trzymać przepisu to w mniej niż tydzień będziecie mieli idealny zakwas na żurek, które będziecie mogli wykorzystać nie tylko w Wielkanoc, ale też do przygotowania żurku na obiad lub na imprezę (sprawdzone!). Pamiętajcie tylko, żeby dać zakwasowi przynajmniej 5 dni, żeby odpowiednio dojrzał. A żurek, w którym umieszczacie własnoręcznie robiony zakwas na żurek smakuje naprawdę wyjątkowo ;)
Zakwas na żurek
(na 1,5-2 l żurku, czyli na 4-5 porcji)
~ 4-5 łyżek mąki żytniej 2000 (ok. 75 g)
~ 2 szklanki wody (ok. 500 ml)
~ 2 ząbki czosnku
~ 2 listki laurowe
~ 4-5 ziarenek ziela angielskiego
Do dużego słoika wrzucamy mąkę i dodajemy wodę. Mieszamy i dodajemy obrane i pokrojone na połówki ząbki czosnku. Mieszamy. Wrzucamy listki laurowe i ziele. Zakręcamy słoik i odstawiamy na przynajmniej 4-5 dni. Każdego dnia dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy. Zakwas jest gotowy, gdy pachnie i smakuje kwaskowo. Używamy do przygotowania żurku.
Tip 1) Zainwestujcie w mąkę żytnią 2000 – najlepiej się nadaje do przygotowania zakwasu.
Tip 2) Powstawanie piany na zakwasie to naturalny proces – pianę można usunąć z powierzchni. Jeśli jednak pojawi się pleśń znaczy to, że zakwas się zanieczyścił i trzeba go wyrzucić. Pleśń może pojawić się, kiedy użyjemy niedokładnie umytego naczynia lub brak dostępu do powietrza (dlatego trzeba codziennie mieszać).
Tip 3) Przygotowany zakwas można trzymać do 2 tygodni w lodówce.
Tip 4) Zakwas można zrobić bez liścia laurowego, czosnku i ziela, ale na żurek będzie lepszy z nimi.
1 komentarz
Nigdy nie robiłam ale przepis przydatny :)