Makaron z serem i truskawkami bez cukru

Fala upałów dzisiaj miała najbardziej uderzyć, więc najlepiej zjeść coś lekkiego i sezonowego zarazem, a cóż się lepiej sprawdzi niż chłodnik albo makaron z serem i truskawkami bez cukru. Mimo, że w dzieciństwie nie jadłam go nie wiadomo jak często to już chyba zawsze będzie mi się z nim kojarzył. Ale nie z samym okresem dzieciństwa, ale raczej z beztroską, słonecznym latem i kilogramami truskawek zjadanych w jeden dzień. Taki makaron robiła nam mama na kolację z truskawek, które jakimś cudem zostały z danego dnia i myślę, że nawet bardziej robiła z własnej miłości do niego niż z naszej ;-) W tamtych czasach nikt nie przejmował się za bardzo cukrem, ale ja dzisiaj proponuję Wam zrobić makaron z serem i truskawkami z miodem zamiast cukru – miód bardzo fajnie komponuje się z truskawkami i twarogiem, a całość jest zdrowa i pyszna. I taki obiad robi się tyle ile gotuje się makaron, a jak już macie to nawet mniej ;-)

Makaron z serem i truskawkami bez cukru

(2 porcje)

~ 200 g makaronu (dowolny kształt, ale polecam najbardziej kokardki i świderki; ja od biedy zrobiłam ze spaghetti ;-))
~ 200 g twarogu półtłustego
~ 300 g truskawek
~ 3-4 łyżki miodu

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Nakładamy porcje na talerze.

Truskawki pozbawiamy szypułek. Miksujemy blenderem na jednolity mus pozostawiając kilka owoców w całości. Twaróg kruszymy widelcem.

Na makaronie rozkładamy pokruszony twaróg. Każdą porcję polewamy łyżką miodu. Nakładamy mus truskawkowy. Na wierzchu polewamy jeszcze miodem jeśli chcecie (ja zazwyczaj jeszcze ok. ½ łyżki daję ;-)). Podajemy. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *