Szparagi powoli się kończą i na targu widać coraz więcej innych warzyw (choć na to, że jest więcej fasolki szparagowej nie mam zamiaru nigdy narzekać ;-)), więc myślę, że mam w tym sezonie jedną z ostatnich szparagowych propozycji dla Was. A że jest poniedziałek, więc myślę, że bezproblemowe i łatwe przepisy są najbardziej w cenie. A takie kryteria idealnie spełniają naleśniki – zapraszam więc na przepysznie nadziane pełnoziarniste naleśniki ze szparagami, pieczarkami, pomidorami i serem. Bardzo klasyczne smaki, ale takie powroty do klasyki to coś cudownego. Dla mnie roztopiony ser to taka guilty pleasure, a w połączeniu z dużą ilością duszonych warzyw i naleśników nawet to fajnie zdrowo i zbilansowanie wychodzi ;-) Pełnoziarniste naleśniki ze szparagami, pieczarkami, pomidorami i serem to łagodne bardzo smaczne danie, które na pewno każdego zadowoli :-)
Pełnoziarniste naleśniki ze szparagami, pieczarkami, pomidorami i serem
(4 sztuki ~ 2 porcje)
Naleśniki:
~ 100 g mąki pełnoziarnistej
~ 1 jajko
~ 1/2 szklanki mleka
~ 1/2 szklanki wody
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i energicznie łączymy trzepaczką. Odstawiamy na 10 minut i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni (najlepiej teflonowej – jeśli macie inną natłuszczamy ją lekko olejem). Z tej porcji powinny wyjść 4 sztuki.
Farsz:
~ 300 g szparagów
~ 1 cebula
~ 300 g pieczarek
~ 1 czerwona papryka
~ 2 średnie pomidory (ok. 300 g)
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ 1/2 łyżeczki suszonego oregano
~ 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
~ 4 plastry żółtego sera (ok. 80 g)
~ 1 łyżka oliwy
~ sól, pieprz
Od szparagów odrywamy twarde końce i blanszujemy je ok. 5 minut we wrzątku. Odstawiamy.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy się lekko zarumieni dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę lub paski paprykę. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy 2-3 minuty, aż warzywa lekko zmiękną. Dodajemy posiekanego drobniutko pomidora. Smażymy ok. 2 minuty. Dodajemy przecier, 2-3 łyżki wody, wędzoną paprykę, zioła, sól i pieprz. Dorzucamy pokrojone w plasterki szparagi (można zostawić ładne końcówki w całości ;-)). Mieszamy i dusimy na średnim ogniu ok. 5 minut, aż warzywa stworzą gęsty sos. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.
Przygotowany farsz dzielimy na 4 naleśniki. Na każdym z nich układamy plaster sera. Naleśniki zwijamy wedle uznania – u mnie koperty, ale roladki czy a la burrito też będą super. Rozgrzewamy patelnię, na której smażyliśmy naleśniki.
Zmniejszamy ogień na średni i układamy zawinięte naleśniki. Trzymamy na ogniu z każdej strony ok. 1-2 minutki, żeby ser w środku się roztopił. Podajemy. Smacznego :-)
1 komentarz
U mnie teraz króluje kalafior :D