fbpx

5 pysznych ciast z kruszonką

by Kucharka w baletkach

Kruszonka stanowi świetny dodatek zarówno do ciast, jak drożdżówek, czy innych deserów. Niesie za sobą walory smakowe oraz estetyczne. Bardzo łatwo ją przygotować, dlatego warto udekorować nią swój słodki wypiek. Jak zrobić kruszonkę oraz do jakich ciast pasuje? – tego dzisiaj dowiecie się z naszego poradnika!

Kruszonka – jak ją zrobić?

Jak możemy wywnioskować z samej nazwy, dekoracja ta występuje w formie okruchów, które z kolei możemy przygotować z ciasta kruchego. Jeżeli nie przepadamy za rozwałkowywaniem ciasta, aby dokładnie dopasować go na wierzch, np. szarlotki, możemy odłożyć część wyrobionej masy i przygotować z niej znacznie prostszą w wykonaniu – kruszonkę.

Zacznijmy jednak od początku – jaką ją zrobić? Podstawowe produkty, których będziemy potrzebować, to: mąka, masło, jajka oraz cukier. Są dwie szkoły robienia kruszonki:

  1. Pierwsza z nich polega na tym, że zamrażamy gotową masę ciasta, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Druga zakłada dokładne wymieszanie produktów, bez zagniatania ich, aż do powstania kruchych grudek.

Sprawdź: przepis na idealną kruszonkę.

Szarlotka z kruszonką

Pierwszym domowym ciastem, które od razu nasuwa się na myśl, jest właśnie klasyczna szarlotka. To pozycja obowiązkowa (do upieczenia i zjedzenia) w okresie jesienno-zimowym, gdy tylko pojawią się pierwsze polskie jabłka. Lekko kwaśne antonówki, aromatyczna szara reneta, soczyste ligole, a może papierówki? Odmiana jabłek zależy od naszych upodobań.

Szarlotkę przygotowujemy na kruchym cieście, nierzadko decydując się na dodatek w formie ubitych białek, czyli bezy, którą przykrywamy pyszną kruszonką. Masę możemy przygotować z surowych jabłek. Jednakże wtedy należy wybrać mniej soczyste odmiany, gdyż w trakcie pieczenia owoc może wypuścić sok, co będzie skutkowało rozmoczeniem ciasta. Ze względu na powyższe, zalecamy jednak wcześniejsze podsmażenie jabłek, najlepiej z dodatkiem cukru lub miodu oraz cynamonu.

Śliwki pod kruszonką

Kolejna pyszna propozycja. Śliwki nie tylko są bardzo zdrowe, ale i smaczne. Warto więc przygotować z nich słodki wypiek.

Najprostszy przepis na deser z kruszonką, to właśnie zapiekane śliwki. Co musimy zrobić, aby go przygotować? Wystarczy wydrylować owoce i wyłożyć je w naczyniu do tarty (które wcześniej natłuścimy, aby śliwki do niego nie przywarły). Warto wysypać na nie nieco cynamonu i cukru wanilinowego do smaku. Teraz możemy zacząć wyrabiać kruszonkę, gdy będzie gotowa – posypujemy owoce, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.

Ten deser można spożywać ciepły. Warto dodatkowo wzbogacić go o waniliowy, bądź czekoladowy sos, którym polejmy całość – niebo w gębie!

Zobacz: jakie właściwości zdrowotne ma śliwka?

Drożdżowe ciasto z kruszonką

Placek drożdżowy, to tradycyjne ciasto, które w prosty i szybki sposób możemy przyrządzić w naszej domowej kuchni. Warto dodatkowo przyodziać go w estetyczną kruszonkę. Wtedy nie tylko nabierze ładniejszego wyglądu, ale również ciekawszy będzie jego smak. Mieszanka miękkiego placka z kruchymi kawałkami ciasta, to zdecydowanie warte dodatkowej pracy połączenie.

Dla wzbogacenia walorów smakowych, możecie dodatkowo polać Wasz wypiek musem z owoców, bądź posypać owocami w całości, np. truskawką.

Sernik królewski

Podstawą sernika królewskiego jest właśnie kruszonka – bez niej, to po prostu zwykły sernik. Co ważne – ciasto zarówno na spód, jak i na kruszonkę, musi być z dodatkiem kakao.

Pamiętajcie, aby masę serową przygotować z dobrze, najlepiej dwukrotnie mielonego twarogu tłustego, bądź półtłustego. Ciasto oraz kruszonkę możecie przygotować wcześniej i odstawić na 20 minut do lodówki, aby „odpoczęły”. W tym czasie należy zająć się wyrabianiem masy z sera.

No i pamiętajcie o odwiecznym pytaniu – sernik z rodzynkami czy bez?

Rabarbarowe ciasto z kruszonką

Pyszne, nieoczywiste, słodko-kwaśne ciasto. Warto je przyrządzić, gdy chcemy zaskoczyć swoich gości, bądź po prostu zależy nam na tym, aby odmienić nieco tradycyjne smaki. Przepis na to ciasto jest bardzo prosty.

Kruszonkę przygotowujemy z roztopionego masła wymieszanego z cukrem oraz mąką. Następnie przechodzimy do robienia ciasta – ubijamy masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Potem dodajemy po kolei jajka – w sumie 4. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając na małych obrotach. Gotową masę przekładamy do okrągłej formy o średnicy 26cm.

Układamy pokrojony w paski rabarbar, na to wykładamy kruszonkę. Pieczemy godzinę. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy całość cukrem pudrem.

To tylko kilka przykładów przepisów na desery z kruszonką. Tak naprawdę właściwie każde ciasto może zostać nią udekorowane. Podobnie jest z drożdżówkami. Dlatego jeżeli tylko pomyślicie o przygotowaniu domowego wypieku, warto wzbogacić go właśnie o ten rodzaj dekoracji. Wasi goście na pewno będą zachwyceni!

Sprawdź szczegóły na https://akademiasmaku.pl/.

Artykuł sponsorowany

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close