fbpx

Wegetariańskie kotlety a la gołąbki, czyli pieczone kotlety z kapustą, soczewicą i ryżem

by Kucharka w baletkach

Wegetariańskie kotlety a la gołąbki powstały z tęsknoty za tradycyjnymi gołąbkami. Gołąbki z ryżem i mięsem to do dziś bardzo lubiana potrawa w moim domu. Mama zawsze robi wielki gar, który starcza na kilka dni.

Nie wiem dlaczego, ale nawet sos pomidorowy w gołąbkach smakuje zupełnie inaczej niż w innych potrawach. To chyba kwestia dłuższego gotowania w nim kapusty, a na następny dzień jest jeszcze lepszy niż poprzedni.

Najchętniej sama bym przygotowała wielki gar gołąbków. Jednak, jest to dość czasochłonny proces, a kiedy wesele się zbliża nie ma aż tyle czasu i energii, jakby się chciało ;)

Wegetariańskie kotlety a la gołąbki, czyli wegetariańskie gołąbki w innej formie

Wegetariańskie kotlety a la gołąbki upieczona od góry

Zrobiłam więc wersję szybszą i zamiast bawić się w farsz i zawijać gołąbki, wszystko wymieszałam w dużej misce. I powstały naprawdę pyszne gołąbkowe kotlety bez mięsa. Takie, które, podobnie jak gołąbki, następnego dnia smakują jeszcze lepiej.

Nie ma przy nich wielkiej filozofii. Wystarczy ugotować ryż, soczewicę, pokroić kapustę i wszystko zmieszać. Te wegetariańskie kotlety świetnie wypadną w wersji z młodą kapustą, ale ze zwykłą białą również. Można je podać jak gołąbki w sosie pomidorowym, ale bez niego też smakują bardzo dobrze.

Jeżeli drobniutko poszatkujesz kapustę, możliwe jest też, że nie będzie trzeba używać blendera do zmielenia masy. Ja lubię mieć pewność, że moje kotlety bez mięsa będą się dobrze trzymać i nic nie będzie wylatywać, a nie chciało mi się specjalnie bawić z kapustą ;)

Takie wege kotlety z ryżem i soczewicą nadają się świetnie do mrożenia. Ja lubię nawet zrobić zapas, bo wtedy mam szybki obiad. Wystarczy ugotować młode ziemniaki, dodać do nich masło i koperek, pokusić się o coś pysznego obok, jak surówka z młodej kapusty z awokado i pyszny zdrowy sycący obiad gotowy. I do tego bez mięsa, a taki który posmakuje każdemu.

Bardzo polecam – to świetny przepis na sezon na młodą kapustę, ale nie tylko. Nie powiedziałabym, że te kotlety to ekspresowe gołąbki, bo jednak formowanie ich to nie jest 5 minut ;) Jednak, zdecydowanie robi się je szybciej i łatwiej niż gołąbki, a smakowo wypadają równie pysznie. Zapraszam :)

Wegetariańskie kotlety a la gołąbki

Drukuj
Liczba porcji: 18 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 80 kalorii 4 g białka, 12 g węglowodanów, 2 g tłuszczy na porcję
Ocena 3.5/5
( 2 głos )

SKŁADNIKI

  • 100 g zielonej soczewicy
  • 100 g ryżu białego
  • 200 g młodej kapusty
  • 40 g ziaren słonecznika
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Soczewicę zieloną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj moczy się min. 8 godzin, zmienia wodę i gotuje do miękkości).
  2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  3. Ziarna słonecznika wrzucamy na suchą patelnię i prażymy uważając, żeby ich nie przypalić, a jedynie lekko zarumienić na złoto.
  4. Wszystkie składniki, razem z przyprawami umieszczany w dużej misce. Bardzo dokładnie mieszamy i lekko miksujemy blenderem (nie na jednolitą papkę, ale w kilku miejscach, żeby łatwiej było formować później kotlety).
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  6. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (z podanej porcji powinno wyjść ok. 16-18 kotletów).
  7. Pieczemy je ok. 20-25 minut, aż się lekko zarumienią. Wyjmujemy i odstawiamy na 5 minut. Podajemy z sosem pomidorowym lub koperkowym i ziemniakami. Smacznego :)

Wegetariańskie kotlety a la gołąbki upieczone na blaszce

coś na dokładkę?

2 komentarze

Dorota 16 maja 2023 - 09:24

Ja bardzo lubię kapustę, te kotlety na pewno by mi smakowały

Odpowiedz
Weronika 16 maja 2023 - 09:47

Genialna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków! Świetny przepis.

Odpowiedz

Skomentuj

Close