Pieczona frittata z fasolką szparagową i serem camembert to moja kolejna propozycja na sezon fasolkowy, która ja absolutnie uwielbiam i który jeszcze umiliła mi moja ciocia dając mi 2 kg pięknej świeżej zielonej fasolki szparagowej z jej ogródka. Rok temu pokazywałam Wam przepyszną i łatwą pieczoną frittatę z bobem, więc żeby ułatwić sobie i Wam życzę, tą frittatę też polecam upiec i nie przejmować się smażeniem ;-) Pieczona frittata z fasolką szparagową jest mega smaczna, zdrowa, łatwa, pyszna z wyrazistym posmakiem sera camembert, który nadaje kremowości. A do tego jest super łatwa i większość robi za nas piekarnik, więc to taki przyjemny sezonowy obiad lub kolacja bez zbędnego wysiłku i stania nad garnkami (kiedy przecież gorąco ;-)). Zapraszam :)
Pieczona frittata z fasolką szparagową i serem camembert

(tortownica o średnicy 22 cm)
~ 1 duża cebula
~ 6 jajek
~ 350 g zielonej fasolki szparagowej
~ 1 krążek sera camembert (ok. 120 g)
~ 1 mała natka pietruszki
~ sól, pieprz
~ 1 łyżka oliwy lub oleju
Od fasolki odcinamy twarde końcówki, kroimy na mniejsze części i gotujemy je w osolonej wodzie ok. 5 minut (nie muszą być super miękkie, bo jeszcze dojdą w piekarniku ;-)). Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Na rozgrzanej oliwie lub oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli (ok. 2-3 minuty) dodajemy fasolkę. Mieszamy chwilę (ok. 1 minutę) i wyłączamy ogień. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Przekładamy do miski. Odstawiamy na 5-10 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni.
Do dużej szklanki lub miski wbijamy wszystkie jajka. Energicznie mieszamy widelcem, żeby wszystkie żółtka i białka się połączyły. Solimy i pieprzymy. Przelewamy do miski z warzywami. Dodajemy pokrojony w kostkę ser camembert.
Tortownicę dokładnie natłuszczamy (ja zrobiłam to wacikiem namoczonym w oleju). Przelewamy całą zawartość miski. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 35-40 minut.
Wyjmujemy, obkrajamy brzegi i odstawiamy na 5 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego :-)

