Makowiec z jabłkami, czyli makowiec japoński to najłatwiejszy makowiec dla leniwych. Idealny makowiec bez zawijania, bez spodu i wymagający maksymalnie 30 minut przygotowania.
U nas w domu już od zawsze pojawia się tradycyjny makowiec a la drożdżowa rolada. Uwielbiają ją przede wszystkim moi rodzice, bo ja z braćmi wielkimi fanami maku nie jesteśmy. Jednak, w tym roku postanowiłam w końcu wypróbować wyjątkowy makowiec, czyli makowiec japoński.
Przyznam szczerze, że choć uwielbiam gotować, to czasem mi się po prostu nie chce. Życie w dzisiejszych czasach jest bardzo dynamiczne, zawsze jest coś do zalatweinia czy zrobienia i czasem to normalne, że nawet nie chce nam się robić to co kochamy. Ja w kuchni odpoczywam, ale bardzo doceniam czasem, że mogę w niej spędzić 30 minut i zrobić inne rzeczy niż relaksować się w niej 2 godziny ;)
Makowiec z jabłkami, czyli makowiec japoński

I właśnie ten makowiec inaczej to właśnie idealny makowiec dla leniwych albo po prostu zmęczonych. Jest to makowiec ucierany z dodatkiem jabłek i bakalii, a do tego bez mąki. Przygotowanie to wrzucenie wszystkiego do miski, zmiksowanie i zmieszanie, a potem upieczenie. I już.
A efekt smakowy naprawdę jest super. Makowiec japoński wychodzi fajnie wilgotny, mięciutki i słodki, ale nie przesłodzony. Jak wspomniałam, ja nie przepadam za makiem, a dla tego makowca warto było potem wyjmować mak z zębów potem ;)
Bardzo polecam na święta i nie tylko – idealny makowiec z jabłkami przed Wami :)

SKŁADNIKI
Ciasto:
- 200 g maku mielonego
- 500 ml mleka
- 200 g cukru pudru
- 3 jajka
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 300 g jabłek (u mnie szara reneta)
- 3 łyżki kaszy manny
- 100 g rodzynek, posiekanych moreli, śliwek (u mnie tylko rodzynki, ale można urozmaicić ;))
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej
- 50 g masła
- do posypania: płatki migdałów
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
- Mak umieszczamy w garnku, dodajemy mleko i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Co jakiś czas zaglądamy, mieszamy i w razie potrzeby dolewamy troszkę wody.*
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, białka oddzielamy od żółtek, rodzynki lub inne bakalie drobno siekamy.
- W misie miksera umieszczamy masło i cukier puder. Ucieramy mikserem na najwyższych obrotach do połączenia.
- Dodajemy po kolei żółtka i porcje maku miksując za każdym razem do połączenia.
- Dodajemy jabłko, kaszę, bakalie, miód i proszek. Mieszamy dokładnie łyżką.
- Osobno ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do reszty i delikatnie mieszamy łyżką.
- Całość przelewamy do blaszki (30x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 60 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjmujemy i studzimy (musi nabrać odpowiedniej konsystencji, więc nie krójmy go przed ostygnięciem ;)).
*jeżeli używamy mleku niemielonego gotujemy go 60 minut, a następnie mielimy dwu- lub trzykrotnie przez maszynkę.
Polewa:
- Czekoladę siekamy na małe kawałki.
- W rondelku umieszczamy masło i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy się roztopi zdejmujemy z ognia.
- Do masła dodajemy czekoladę i mieszamy, aż składniki się połączą.
- Polewę wylewamy na wierzch makowca. Posypujemy płatkami i odstawiamy do zastygnięcia polewy.
Makowiec zachowuje świeżość kilka dni, więc nie musimy go piec na ostatnią chwilę. Smacznego :)

2 komentarze
Fajny i szybki makowiec. Jeszcze bardziej smakowity z dodatkiem migdałów. :)
Bardzo się cieszę, że zasmakował :) Migdały brzmią super, muszę spróbować :)