Paluchy z ciasta francuskiego z pesto i serem to idealna przekąska sylwestrowa.
Dla mnie sylwester w domu z najbliższymi albo kameralna domówka z przyjaciółmi to najlepszy sposób na spędzenie tego dnia. Nie przepadam za wielkimi imprezami i tłumami, więc zacisze domowe jak najbardziej mi odpowiada. Jednak, czy większa impreza czy nie, coś pysznego do jedzenia w sylwestra zawsze się przyda.
Na blogu zadałam już o to, aby dział przekąski dostarczał zarówno mięsne, jak i wegetariańskie przepisy na imprezy i domówki. Znajdziesz tam ślimaczki z ciasta francuskiego, wrapy z tortilli, skrzydełka z kalafiora, nuggetsy z kurczaka, wegańskie sushi, serowe krakersy i wiele innych.
Dla mnie właśnie jedzenie, które można wziąć do ręki, czyli tak zwane finger food, najlepiej sprawdza się na imprezach. Bardziej sycące sałatki czy zapiekanki z serem też są potrzebne, ale jednak bazę powinny stanowić przekąski, które nie pobrudzą naszych ubrań ściekającym sosem czy serem ;)
I właśnie z tą myślą przygotowałam kolejny łatwy przepis na przekąskę sylwestrową, czyli paluchy z ciasta francuskiego.
Paluchy z ciasta francuskiego z pesto i serem to łatwy i szybki przepis na finger food

Ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w lodówce. Nie znam chyba osoby, która nie lubiłaby go z jakimiś dodatkami w wersji na słono lub na słodko. A wystarczy dosłownie 30 minut, żeby szybko zrobić pizzę gwiazdę z ciasta francuskiego dla niezapowiedzianych gości czy mini croissanty z kostkami czekolady w środku.
Polecam tylko spojrzeć na skład ciast francuskich przy następnej okazji, bo większość z nich zasługuje niestety na potępienie. Jednak, na szczęście jest jedno, firmy na literę f, które ma tylko 4 składniki i jest naprawdę pyszne.
I mając takie smaczne i dobre jakościowo ciasto francuskie można zrobić ekspresowe paluchy z pesto i serem. Takie paluchy można dodatkowo maczać w sosie czosnkowym. Jednak, już same w sobie są na tyle tłuste i soczyście smaczne, że nie potrzeba im nic więcej.
Można do nich użyć tam naprawdę każdego rodzaju pesto. Ja poszłam w tradycyjne pesto bazyliowe. Jednak, świetnie będą też smakować w wersji z pesto czerwonym czy innym. Nie polecam natomiast zmiany serów – mieszanka mozzarelli i sera cheddar tutaj się świetnie sprawdza, bo pierwszy daje ciągnący się efekt, a drugi wyrazistość.
Polecam na sylwestra i nie tylko :)

SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g)
- 100 g pesto bazyliowego (lub innego ulubionego)
- 125 g mieszanki startego sera mozzarella i cheddar (lub 60 g startej mozzarelli i 60 g startego sera cheddar)
- 1 żółtko
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Połowę ciasta francuskiego smarujemy pesto i posypujemy równomiernie startymi serami. Składamy na pół i przykrywamy drugą połową ciasta lekko dociskając.
- Zlepione ciasto francuskie kroimy na płaty (ok. 10) i każdy lekko skręcamy.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smarujemy rozkłóconym żółtkiem.
- Pieczemy ok. 20 minut w rozgrzanym piekarniku, aż się lekko zarumienią.
- Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy. Smacznego :)
