fbpx

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto i serem

by Kucharka w baletkach

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto i serem to idealna przekąska sylwestrowa.

Dla mnie sylwester w domu z najbliższymi albo kameralna domówka z przyjaciółmi to najlepszy sposób na spędzenie tego dnia. Nie przepadam za wielkimi imprezami i tłumami, więc zacisze domowe jak najbardziej mi odpowiada. Jednak, czy większa impreza czy nie, coś pysznego do jedzenia w sylwestra zawsze się przyda.

Na blogu zadałam już o to, aby dział przekąski dostarczał zarówno mięsne, jak i wegetariańskie przepisy na imprezy i domówki. Znajdziesz tam ślimaczki z ciasta francuskiego, wrapy z tortilli, skrzydełka z kalafiora, nuggetsy z kurczaka, wegańskie sushi, serowe krakersy i wiele innych.

Dla mnie właśnie jedzenie, które można wziąć do ręki, czyli tak zwane finger food, najlepiej sprawdza się na imprezach. Bardziej sycące sałatki czy zapiekanki z serem też są potrzebne, ale jednak bazę powinny stanowić przekąski, które nie pobrudzą naszych ubrań ściekającym sosem czy serem ;)

I właśnie z tą myślą przygotowałam kolejny łatwy przepis na przekąskę sylwestrową, czyli paluchy z ciasta francuskiego.

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto i serem to łatwy i szybki przepis na finger food

Ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w lodówce. Nie znam chyba osoby, która nie lubiłaby go z jakimiś dodatkami w wersji na słono lub na słodko. A wystarczy dosłownie 30 minut, żeby szybko zrobić pizzę gwiazdę z ciasta francuskiego dla niezapowiedzianych gości czy mini croissanty z kostkami czekolady w środku.

Polecam tylko spojrzeć na skład ciast francuskich przy następnej okazji, bo większość z nich zasługuje niestety na potępienie. Jednak, na szczęście jest jedno, firmy na literę f, które ma tylko 4 składniki i jest naprawdę pyszne.

I mając takie smaczne i dobre jakościowo ciasto francuskie można zrobić ekspresowe paluchy z pesto i serem. Takie paluchy można dodatkowo maczać w sosie czosnkowym. Jednak, już same w sobie są na tyle tłuste i soczyście smaczne, że nie potrzeba im nic więcej.

Można do nich użyć tam naprawdę każdego rodzaju pesto. Ja poszłam w tradycyjne pesto bazyliowe. Jednak, świetnie będą też smakować w wersji z pesto czerwonym czy innym. Nie polecam natomiast zmiany serów – mieszanka mozzarelli i sera cheddar tutaj się świetnie sprawdza, bo pierwszy daje ciągnący się efekt, a drugi wyrazistość.

Polecam na sylwestra i nie tylko :)

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto i serem

Drukuj
Liczba porcji: 10 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 180 kalorii 5B, 10W, 14T na porcję
Ocena 5.0/5
( 2 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g)
  • 100 g pesto bazyliowego (lub innego ulubionego)
  • 125 g mieszanki startego sera mozzarella i cheddar (lub 60 g startej mozzarelli i 60 g startego sera cheddar)
  • 1 żółtko

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  2. Połowę ciasta francuskiego smarujemy pesto i posypujemy równomiernie startymi serami. Składamy na pół i przykrywamy drugą połową ciasta lekko dociskając.
  3. Zlepione ciasto francuskie kroimy na płaty (ok. 10) i każdy lekko skręcamy.
  4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smarujemy rozkłóconym żółtkiem.
  5. Pieczemy ok. 20 minut w rozgrzanym piekarniku, aż się lekko zarumienią.
  6. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close