fbpx

Wegański egg nog, czyli świąteczny bezjajeczny koktajl na bazie nerkowców

by Kucharka w baletkach

Wegański egg nog, czyli przepyszny korzenny świąteczny bezjajeczny koktajl.

Wspominałam przy tradycyjnym przepisie na egg nog, że nie poprzestałam na jednej wersji. Stwierdziłam, że ubieranie choinki to idealna okazja na mała degustację różnych wersji świątecznych koktajli. I obok tradycyjnego świątecznego koktajlu zaprawionego brandy pojawiła się wersja z mlekiem roślinnym i bez jajek.

Chwilkę myślałam czy może zrobić bananową wegańską wersję egg nog. W końcu w niektórych wypiekach, jak na przykład w wegańskim pierniku pomidorowym, banany są takim półzamiennikiem jajka (bez proszku i bez sody mógłby sobie bowiem nie poradzić ;)).

Jednak stwierdziłam, że użycie bananów za bardzo kojarzy mi się z koktajlami śniadaniowymi, a tutaj mamy przecież świąteczny koktajl. Poszłam więc w bardziej wykwintne rozwiązanie i użyłam moich ukochanych maślnych orzechów nerkowca i daktyli suszonych.

Wegański egg nog to przepyszny bezjajeczny koktajl

Wegański egg nog, czyli świąteczny bezjajeczny koktajl w kieliszkach

Mimo, że nawet tego specjalnie nie planowałam, to mój wegański koktajl świąteczny wyszedł mi bardzo fit. Mamy tutaj orzechy i mleko roślinne, a słodycz zapewniają daktyle. Tylko ten alkohol sprawia, że roślinny egg nog nie jest fit. Jednak kto by się tym przejmował w święta ;)

Taki wegański egg nog oczywiście nie do końca smakuje jak tradycyjny. Jajka to jajka, więc nie uzyskanie identycznego smaku. Jednak jest naprawdę przepyszny i myślę, że obydwa są równie smaczne. Ja, podobnie jak w tradycyjnym wydaniu, wybieram wersję dla dzieci bez alkoholu lub tylko z odrobiną. A Wy zróbcie wedle własnego gustu ;)

Wegański egg nog, czyli świąteczny bezjajeczny koktajl na bazie nerkowców

Drukuj
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 350 kalorii 11b, 28w, 16t, 3bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 800 ml mleka roślinnego (ja użyłam sojowego)
  • 120 g orzechów nerkowca
  • 60 g suszonych daktyli
  • ew. 1 łyżka cukru brązowego (jeśli lubicie bardzo słodkie ;))
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 120 ml brandy lub rumu

PRZYGOTOWANIE

  1. Mleko lekko podgrzewamy i zalewamy nim orzechy nerkowca oraz daktyle. Odstawiamy na przynajmniej godzinę, a najlepiej dwie (dla pewności ;)).
  2. Po tym czasie dodajemy przyprawy, ekstrakt oraz brandy. Miksujemy blenderem na jednolity koktajl (w razie potrzeby dolewamy troszkę wody do uzyskania pożądanej konsystencji).
  3. Schładzamy (lub nie ;)) i podajemy posypane cynamonem. Smacznego :)
Wegański egg nog, czyli świąteczny bezjajeczny koktajl w kieliszkach

coś na dokładkę?

4 komentarze

Agata 17 grudnia 2021 - 13:12

Pyszny koktajl. Mam zamiar przygotować właśnie z brandy.

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 21 grudnia 2021 - 09:25

Mam nadzieję, że będzie smakować tak bardzo jak nam :)

Odpowiedz
Basia 19 grudnia 2021 - 13:58

bardzo chętnie spróbuję. Wygląda wyśmienicie

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 21 grudnia 2021 - 09:25

Dziękuję bardzo :) I mam nadzieję, że umili Pani święta :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close