fbpx

Crumble z borówkami i malinami, czyli leśne owoce pod kruszonką

by Kucharka w baletkach

Crumble z borówkami i malinami, czyli kruszonka z owocami to zdecydowanie jeden z moich ulubionych deserów. Uwielbiam w nim wszystko. Począwszy od szybkiego i bezstresowego wykonania przez wspaniały wygląd, kuszący zapach, dużą ilość owoców i skończywszy na pysznym smaku.

Owoce pod kruszonką to wspaniały deser na lato, który idealnie podać z lodami waniliowymi lub jogurtem. Słodko-kwaskowate owoce cudownie łączą się ze słodką maślaną kruszonką. A dodatek słodkich lodów lub jogurtu dodaje kremowości i dopełnia całość. Oczywiście, wersja z lodami jest smaczniejsza, ale czasem bolą gardła ;)

Crumble z borówkami i malinami, czyli leśne owoce pod kruszonką

Crumble z borówkami i malinami, czyli leśne owoce pod kruszonką w białej kokilce

Mimo, że moją ulubioną wersją owoców pod kruszonką jest wersja z jabłkiem, to do tej mam szczególny sentyment. Bo to były pierwsze owoce pod kruszonką, które zrobiłam. Zrobiłyśmy sobie z koleżanką relaks w jej ogrodzie i wpadłyśmy, że zrobimy sobie coś pysznego. I przypomniała sobie, że oglądała ostatnio program Nigelli, gdzie właśnie robiła one borówki i maliny pod kruszonką. I nasza kruszonka z owocami wyszła naprawdę przepyszna.

Zaczęłam robić ten pyszny deser w domu. A teraz tylko dostaję na niego zamówienia ;) Najczęściej jest właśnie wersja z borówkami i malinami, ale w lato zdarza się też crumble z truskawkami. Każda jest bardzo pyszna i każdej zawsze za mało ;) Bardzo polecam i zapraszam :)

Crumble z borówkami i malinami

Drukuj
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 380 kalorii 5 g białka, 55 g węglowodanów, 16 g tłuszczy na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g zimnego masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 250 g malin
  • 250 g borówek
  • lody waniliowe lub jogurt do podania

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Maliny i borówki myjemy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub 4 kokilkach do zapiekania.
  3. Mąkę i zimne masło mieszamy do powstania ciasta jak na zacierki. Wsypujemy cukier, mieszamy (nie musi być idealnie gładko, grudki są nawet wskazane). Wysypujemy na wierzch owoców równomiernie.
  4. Pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku.
  5. Lekko studzimy, a następnie podajemy z lodami waniliowymi, bitą śmietaną lub jogurtem. Smacznego :)
Crumble z borówkami i malinami, czyli leśne owoce pod kruszonką z jogurtem

coś na dokładkę?

2 komentarze

Dominika 21 sierpnia 2013 - 15:32

Crumble to moje idealne comfort food, właśnie czegoś takiego teraz potrzebuję!

Odpowiedz
https://kobiecehoryzonty.blogspot.com/ 21 sierpnia 2013 - 21:56

Mmm, pychotka!

Odpowiedz

Skomentuj

Close