fbpx

Crumble z truskawkami, czyli truskawki pod kruszonką

by Kucharka w baletkach

Crumble z truskawkami, czyli truskawki pod kruszonką to deser, który zdecydowanie króluje u nas w letnie niedziele. Wtedy moja rodzina siada razem do kawy, jemy resztki ciasta, które upiekłam w sobotę. I dodatkowo, z piekarnika wyjmuję właśnie truskawki lub inne owoce pod kruszonką.

Ten deser to jeden z najłatwiejszych, a jednocześnie najwdzięczniejszych deserów. Wystarczy wysypać owoce, posypać je grubą warstwą kruszonki, wstawić do piekarnika i gotowe. W 20-30 minut mamy przepyszny, owocowy deser, któremu nie sposób się oprzeć. 

Crumble z truskawkami nie tylko z truskawkami ;)

Jeśli chodzi o crumble, to można oczywiście kombinować z owocami.

U nas w lipcu najczęściej pojawia się wersja z truskawkami. Jednak już w sierpniu króluje kruszonka z borówkami i malinami. Natomiast jesienią na salony wjeżdża, mój faworyt, czyli crumble z jabłkami. W każdej wersji owoce pod kruszonką to hit i idealnie dopełniają je waniliowe lody. Lub jogurt dla osób, które akurat mają chore gardło ;)

Dzisiaj proponuję truskawki pod kruszonką. Te owoce mają dość sporo soku, więc crumble wychodzi dość mokre. Jednak, ten sosik z truskawek idealnie łączy się z lodami. Więc myślę, że nikt się nie obrazi na ciut więcej owocowego sosu w swoim pucharku ;)

Podana porcja starczy na 4 desery – można napełnić nimi kokilki do zapiekania, albo zrobić jedną całość i nakładać do miseczek lub pucharków. Ja najczęściej idę na łatwiznę i korzystam z jednego większego naczynia żaroodpornego, ale to już kwestia gustu. W każdej wersji te owoce pod kruszonką będą przepyszne :)

Z owocami można kombinować, ale tym razem mam dla Was wersję, która ostatnio podbiła moje serce i prawie dogoniła tą z jabłkami i cynamonem (choć prześcignąć u mnie to połączenie graniczy z cudem ;p). I jednak te pieczone truskawki nie są takie złe, jak myślałam ;) Cudowny, słodki, łatwy deser – jak jeszcze nie upiekliście ciacha w ten weekend jutro możecie narobić crumble z truskawkami, na pewno każdy będzie zadowolony ;)

Crumble z truskawkami podane z jogurtem

Crumble z truskawkami, czyli truskawki pod kruszonką

Drukuj
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 350 kalorii 5 g białka, 47 g węglowodanów, 16 g tłuszczy na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 500 g truskawek
  • 150 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
  • 75 g masła
  • 3 łyżki cukru brązowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Masło łączymy z mąką tworząc ciasto jak na zacierki. Na sam koniec dodajemy cukier (nie przejmujcie się grudkami, one mają tam być ;)).
  3. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Owoce wsypujemy do naczynia żaroodpornego lub do pojedynczych kokilek. Równomiernie wysypujemy przygotowaną kruszonkę.
  4. Pieczemy ok. 30 minut w rozgrzanym piekarniku, aż się lekko zarumieni na wierzchu. '
  5. Wyjmujemy i odstawiamy, żeby sok lekko "usiadł".
  6. Dzielimy na porcje i podajemy z lodami, bitą śmietaną lub w wersji bardziej fit z jogurtem. Smacznego! :)
Crumble z truskawkami podane z jogurtem

coś na dokładkę?

6 komentarzy

Słodkie Abstrakcje 25 lipca 2015 - 20:52

Szybki i prosty deser. W sam raz na letnie popołudnia :)

Odpowiedz
Ania S 26 lipca 2015 - 08:04

Wygląda przepysznie, a ciasta z truskawkami to z pewnością jedne z moich ulubionych ;)

Odpowiedz
Ervisha 26 lipca 2015 - 11:06

JA też chcę :D

Odpowiedz
Take it Izzy 26 lipca 2015 - 11:44

Wygląda smakowicie :) Miło mi, że bierzesz udział w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
Izzy

Odpowiedz
AZgotuj! 26 lipca 2015 - 12:33

Cudowny podwieczorek w letni dzień:)

Odpowiedz
gin 27 lipca 2015 - 10:20

Też nie potrafię się mu oprzeć :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close