Crumble z truskawkami, czyli truskawki pod kruszonką to deser, który zdecydowanie króluje u nas w letnie niedziele. Wtedy moja rodzina siada razem do kawy, jemy resztki ciasta, które upiekłam w sobotę. I dodatkowo, z piekarnika wyjmuję właśnie truskawki lub inne owoce pod kruszonką.
Ten deser to jeden z najłatwiejszych, a jednocześnie najwdzięczniejszych deserów. Wystarczy wysypać owoce, posypać je grubą warstwą kruszonki, wstawić do piekarnika i gotowe. W 20-30 minut mamy przepyszny, owocowy deser, któremu nie sposób się oprzeć.
Crumble z truskawkami nie tylko z truskawkami ;)
Jeśli chodzi o crumble, to można oczywiście kombinować z owocami.
U nas w lipcu najczęściej pojawia się wersja z truskawkami. Jednak już w sierpniu króluje kruszonka z borówkami i malinami. Natomiast jesienią na salony wjeżdża, mój faworyt, czyli crumble z jabłkami. W każdej wersji owoce pod kruszonką to hit i idealnie dopełniają je waniliowe lody. Lub jogurt dla osób, które akurat mają chore gardło ;)
Dzisiaj proponuję truskawki pod kruszonką. Te owoce mają dość sporo soku, więc crumble wychodzi dość mokre. Jednak, ten sosik z truskawek idealnie łączy się z lodami. Więc myślę, że nikt się nie obrazi na ciut więcej owocowego sosu w swoim pucharku ;)
Podana porcja starczy na 4 desery – można napełnić nimi kokilki do zapiekania, albo zrobić jedną całość i nakładać do miseczek lub pucharków. Ja najczęściej idę na łatwiznę i korzystam z jednego większego naczynia żaroodpornego, ale to już kwestia gustu. W każdej wersji te owoce pod kruszonką będą przepyszne :)
Z owocami można kombinować, ale tym razem mam dla Was wersję, która ostatnio podbiła moje serce i prawie dogoniła tą z jabłkami i cynamonem (choć prześcignąć u mnie to połączenie graniczy z cudem ;p). I jednak te pieczone truskawki nie są takie złe, jak myślałam ;) Cudowny, słodki, łatwy deser – jak jeszcze nie upiekliście ciacha w ten weekend jutro możecie narobić crumble z truskawkami, na pewno każdy będzie zadowolony ;)
SKŁADNIKI
- 500 g truskawek
- 150 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
- 75 g masła
- 3 łyżki cukru brązowego
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Masło łączymy z mąką tworząc ciasto jak na zacierki. Na sam koniec dodajemy cukier (nie przejmujcie się grudkami, one mają tam być ;)).
- Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Owoce wsypujemy do naczynia żaroodpornego lub do pojedynczych kokilek. Równomiernie wysypujemy przygotowaną kruszonkę.
- Pieczemy ok. 30 minut w rozgrzanym piekarniku, aż się lekko zarumieni na wierzchu. '
- Wyjmujemy i odstawiamy, żeby sok lekko "usiadł".
- Dzielimy na porcje i podajemy z lodami, bitą śmietaną lub w wersji bardziej fit z jogurtem. Smacznego! :)
6 komentarzy
Szybki i prosty deser. W sam raz na letnie popołudnia :)
Wygląda przepysznie, a ciasta z truskawkami to z pewnością jedne z moich ulubionych ;)
JA też chcę :D
Wygląda smakowicie :) Miło mi, że bierzesz udział w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
Izzy
Cudowny podwieczorek w letni dzień:)
Też nie potrafię się mu oprzeć :)