fbpx

Czekoladowe ciasto z cukinią

by Kucharka w baletkach

Musiałam w końcu je zrobić. Kusiło mnie już od dłuższego czasu, ale sceptyczne nastawienie mojej rodziny studziło moje zapały. Jednak po spróbowaniu czeko-cukinii wiedziałam co po prostu muszę upiec na weekend. Ciasto jest baaardzo czekoladowe, a cukinii w niej praktycznie nie czuć. Za to nadaje ona ciastu wilgotności i pysznego smaku. Z moją rodziną pochłonęliśmy większość w 10 minut. Istny raj dla czekoladocholików. Bardzo polecam :)

Czekoladowe ciasto z cukinią

(tortownica o średnicy 28 cm)

Ciasto:
~ 100 g masła
~ 1/4 szklanki oleju
~ 200 g cukru
~ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
~ 1 łyżeczka sody
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ szczypta soli
~ 2 duże jaja
~ 100 ml jogurtu naturalnego
~ 250 g mąki
~ 350 g cukinii startej
~ 50 g czekolady gorzkiej

Masło utrzeć. Powoli wlać olej. Dodać cukier, ekstrakt, sodę, proszek i sól. Zmiksować i wbić po kolei jajka. Na przemian dodawać mąkę i jogurt. Dodać cukinię i posiekaną czekoladę. Wymieszać i przelać do tortownicy. Piec 80 minut w 160 stopniach.

Polewa:
~ 50 g czekolady gorzkiej
~ 1 duża łyżka masła

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masło i wymieszać na gładką masę. Wylać na ciasto i rozsmarować równomiernie. Odłożyć do zastygnięcia. Zajadać się czekoladową pysznością :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Patrycja 19 sierpnia 2013 - 18:49

Ono jest najlepsze na świecie!

Odpowiedz
yllla 20 sierpnia 2013 - 21:09

Ciasto z cukini? a to mnie zaskoczyłaś :)

Odpowiedz
chantel 14 września 2013 - 08:17

szybki czas znikania ciasta :D
Dziękuję za udział w akcji warzywa w słodyczach 2013.

Odpowiedz

Skomentuj

Close