fbpx

Babka pannettone, czyli świąteczna włoska babka drożdżowa niezwykle puszysta i wysoka

by Kucharka w baletkach

Babka pannettone to włoska drożdżowa babka świąteczna, która stała się bardzo popularna ostatnimi laty. Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, więc pora na świąteczne przepisy, które zainaugurował tort piernikowy z kremem i sernik karmelowy.

Ja dowiedziałam się o niej przy okazji zakupów w supermarketach. Tak naprawdę już od początku listopada stoją w nich wielkie kartony babek pannettone. Nie powiem, że nie kuszą, bo są różne wersje smakowe i zdjęcia wyglądają naprawdę apetycznie.

Jednak, fakt, że mogą tam stać tyle czasu sprawia, że zastanawiam się co oni tam musieli włożyć, że się nie psują. Jeszcze nie skusiłam się na zakup, ale stwierdziłam, że przygotuję domową wersję. Przynajmniej będę wiedziała co dokładnie jest w środku ;)

Babka pannettone – tradycyjny przepis nie jest trudny, ale dość pracochłonny

Babka pannettone - kawałek na talerzu

Sama babka pannettone wywodzi się z Mediolanu. Jej historia sięga już XV wieku i powiązana jest z wieloma legendami. Jedna głosi, że pierwszą babkę upiekł bogaty mediolańczyk, który zakochał się w córce biednego piekarza i sprzedaż babki sprawiła, że piekarz się wzbogacił, a młodzi mogli być razem.

Podobno kiedyś przygotowanie babki pannettone trwało nawet kilka tygodni, podczas których dojrzewał zakwas. Jednak, spokojnie, ja proponuję przepis, który rozkłada się na troszeczkę ponad dobę. Jednak, tutaj właśnie danie czasu ciastu i drożdżom na fermentację sprawia, że babka wychodzi tak cudownie puszysta i pyszna.

Tradycyjnie po upieczeniu babkę zostawia się powieszoną do góry nogami na przynajmniej 10 godzin i w ten sposób powinna stygnąć. Można oczywiście tak zrobić, ale bez tego ta babka też wyjdzie ;)

Świąteczna babka ma w sobie obowiązkowo bakalie i skórki z cytrusów. Polecam z nich nie rezygnować, bo dodają całości aromatu i ciekawego smaku. Cała babka jest już idealnie puszysta, mięciutka i nie potrzebuje żadnych dodatków. Jednak, dla wzmocnienia jeszcze pyszności można ją posmarować kremem pistacjowym lub czekoladowym.

Mam nadzieję, że taka włoska babka pojawi się podczas Twoich świąt albo jeszcze przed świętami. Jestem pewna, że każdy będzie nią oczarowany ;) Pamiętaj tylko, żeby mieć mikser z końcówkami do wyrabiania (obowiązkowo!) i wysoką formę o średnicy 16 cm (lub takie 2). Te 2 rzeczy znacznie ułatwią pracę i nie będziesz musiał(a) się stresować, że ciasto „ucieknie” ponad formę. Zapraszam :)

Babka pannettone

Drukuj
Liczba porcji: 12 (wysoka forma o średnicy 16 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 330 kalorii 5B, 52W, 11T na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Zaczyn drożdżowy:

  • 360 g mąki manitoba
  • 180 g letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży

Ciasto:

  • 150 g cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 50 g mąki manitoba
  • szczypta soli
  • 100 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g kandyzowanej skórki cytryn
  • ew. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE

Zaczyn drożdżowy:

  1. Do dużej miski wrzucamy mąkę. Robimy wgłębienie, rozkruszamy drożdże i stopniowo wlewamy letnią wodę.
  2. Z ciasta wyrabiamy mniej więcej kulkę. Nacinamy ją lekko na wierzchu.
  3. Przykrywamy folią lub pokrywką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.

Ciasto:

  1. Do zaczynu dodajemy żółtka, 100 g cukru, 80 g masła i szczyptę soli. Wyrabiamy mikserem na jednolite ciasto (będzie kleiste, najpierw grudkowate, ale po wyrabianiu powinno być gładkie i elastyczne, ale wciąż kleiste).
  2. Z ciasta formujemy ponownie mniej więcej kulkę. Przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4-5 godzin.
  3. W tym czasie rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Osuszamy.
  4. Po tym czasie dodajemy mąkę, jajko, resztę cukru, 1-2 łyżki wody i resztę masła. Ponownie wyrabiamy na jednolite ciasto.
  5. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz ekstrakt. Mieszamy dokładnie i przekładamy na stolnicę. Lekko rozpłaszczamy i zostawiamy na 1 godzinę.
  6. Po tym czasie ciasto zagniatamy do środka i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia wyrównując wierz. Zostawiamy do wyrośnięcia na 4-5 godzin.
  7. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
  8. Wierzch pannettone lekko nacinamy i smarujemy masłem.
  9. Babkę pieczemy ok. 50 minut. Sprawdzamy czy się upiekła i wyjmujemy z piekarnika.
  10. Babkę studzimy, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Babka pannettone - wysoka puszysta babka świąteczna

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close