Bezglutenowe wegańskie naleśniki kokosowe z musem dyniowym

Mimo, że używam mąki kokosowej i biszkopt na jej bazie zawsze jest udany i przepyszny, to mam trochę problem z nią jeśli chodzi o naleśniki i placki. Zazwyczaj wychodzą, ale czuję małą niepewność dosypując ją do masy bojąc się, że przesadzę i nic mi się nie sklei. I robiąc te przepyszne bezglutenowe wegańskie naleśniki kokosowe byłam bardzo ostrożna i bardzo się opłaciło, bo naleśniki wyszły przecudowne. Choć nie ma w nich dużo mąki kokosowej to taka ilość absolutnie starczy, żeby poczuć kokosową nutkę, która idealnie pasuje do dyni. Ja uwielbiam naleśniki jeść na śniadanie, bo generalnie naleśniki to zdecydowanie jeden z moich ulubionych posiłków ever, ale jeśli wolicie zrobić takie na kolację czy podwieczorek to też będą idealnie pasować. Bardzo polecam :-)

Bezglutenowe wegańskie naleśniki kokosowe z musem dyniowym

(4 naleśniki, 2 porcje)

Naleśniki:
~ 100 g mąki ryżowej
~ 20 g mąki kokosowej
~ 200 ml mleka sojowego
~ szczypta soli

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy energicznie trzepaczką. Odstawiamy na 10-15 minut, a następnie na rozgrzanej natłuszczonej smażymy 4 cienkie naleśniki.

Nadzienie:
~ 300 g dyni hokkaido (waga bez skóry przed upieczeniem)
~ 1 duży dojrzały banan
~ cynamon do posypania

Dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Lekko studzimy.

Dynię miksujemy blenderem razem z bananem. Faszerujemy naleśniki i posypujemy cynamonem. Podajemy z masłem orzechowym lub syropem klonowym. Smacznego :-)

Drukuj


1 thought on “Bezglutenowe wegańskie naleśniki kokosowe z musem dyniowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *