fbpx

Bezglutenowy chlebek dyniowy bez cukru

by Kucharka w baletkach

Nie sądziłam, że kiedykolwiek jakaś dynia przebije moją ukochaną dynię piżmową.

Jednak, w tym sezonie została kompletnie zdegradowana przez mięsistą, lekko orzechową dynię hokkaido. Zjadłam jej już spore kilogramy Zdecydowanie najczęściej w najprostszej postaci, czyli upieczonych plastrów.

Choć zawsze kusiło mnie, żeby właśnie taką zjeść całą to zmuszałam się też do małego kombinowania – dzięki czemu powstał przepyszny najprostszy krem dyniowy (który przekonał do dyni moją mamę), przesuper placki dyniowe albo właśnie bezglutenowy chlebek dyniowy bez cukru.

Pięknie żółty, miękki, wilgotny, sycący i lekko słodki. Idealnie smakuje z twarożkiem albo z dżemem. Jednak, dla mnie nawet bez niczego jest super.

I jak to w przypadku większości słodkich chlebków – wystarczy wrzucić wszystko do miski, zmiksować, przełożyć do keksowki i upiec. Nie ma więc przy nim ani dużo roboty ani dużej ilości brudnych naczyń. Zresztą kto by chciał komplikować jeszcze niepotrzebnie w poniedziałek ;) Zapraszam – bezglutenowy chlebek dyniowy bez cukru przed Wami :)

Bezglutenowy chlebek dyniowy bez cukru

(keksówka 20×11 cm)

  • 200 g dyni hokkaido surowej (lub ok. 160 g puree z dyni)
  • 1 bardzo dojrzały banany (ok. 100 g miąższu)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka (krowiego lub sojowego)
  • 150 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dynię kroimy na kawałki i pieczemy w 200 stopniach do miękkości (ok. 30 minut). Studzimy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Do miski wrzucamy dynię, obranego oraz pokrojonego w plasterki banany i jajka. Miksujemy blenderem do połączenia. Następnie dodajemy mleko, mąkę, proszek i cynamon. Mieszamy wszystko dokładnie i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do silikonowej. Pieczemy ok. 40 minut i nakłuwamy patyczkiem. Jeżeli jest suchy wyjmujemy i studzimy. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close