fbpx

Sałatka makaronowa z tofu i suszonymi pomidorami – wegańska, szybka i przepyszna

by Kucharka w baletkach

Sałatka makaronowa z tofu i suszonymi pomidorami to następca mięsnej wersji. Sałatka makaronowa z kurczakiem i suszonymi pomidorami bowiem to przepis, który bije rekordy popularności na blogu. Już regularnie dostaję wiadomości albo komentarze, że ktoś ją robił, że fajna i że na pewno będzie powtarzał.

Sałatka makaronowa z tofu i suszonymi pomidorami z bliska

Wychodząc na przeciw tym, którzy kurczaka nie jedzą przygotowałam wegańską wersję z tofu wędzonym. Powstała przepyszna sałatka makaronowa z wędzonym tofu i suszonymi pomidorami.

Nie robiłam jej tak długo, że od razu pokusiłam się na przygotowywanie obydwóch wersji – zarówno mięsnej, jak i wegańskiej dla porównywania. Muszę przyznać, że obydwie są równie pyszne.

Osoby, które lubią delikatny smak kurczaka na pewno wybiorą mięsną wersję. Jednak, ta z tofu ma w sobie to coś bardziej zaskakującego. Dodatkowo, delikatny wędzony smak idealnie pasuje do suszonych pomidorów i pestek słonecznika.

Sałatka makaronowa z tofu jest ekspresowa do zrobienia

Ta wegańska sałatka makaronowa jest naprawdę przepyszna. Co więcej, bardzo szybko się ją robi i, podobnie jak mięsny oryginał, smakuje super zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Bardzo polecam – idealna na szybki lunchbox do pracy, na szybki obiad czy kolację :)

Sałatka makaronowa z tofu i suszonymi pomidorami

Drukuj
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 575 kalorii 16b, 47w, 31t, 1bł na porcję
Ocena 3.8/5
( 25 głos )

SKŁADNIKI

Sałatka:

  • 200 g makaronu farfalle
  • 100 g suszonych pomidorów z zalewy (jeżeli macie suszone bez to wystarczy zalać je kilkoma łyżkami oliwy i odstawić na noc ;))
  • 1 kostka tofu wędzonego (ok. 180 g)
  • 5 dużych łyżek słonecznika (żeby była jeszcze lepsza warto uprażyć ;))
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Dressing:

  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki zalewy z pomidorów
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  2. Suszone pomidory kroimy w kosteczkę.
  3. Tofu odciskamy z wody i kroimy w kostkę. Przyprawiamy paprykami, czosnkiem, solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
  4. Tofu mieszamy z makaronem, pokrojonymi pomidorami i słonecznikiem.

Dressing:

  1. Z sos sojowego, ketchupu, zalewy z pomidorów, musztardy i zimnej wody robimy dressing dokładnie je mieszając do połączenia. Doprawiamy ziołami.
  2. Wlewamy go do mieszanki makaronu, tofu i pomidorów, a następnie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny, żeby się przegryzła. Smacznego :)
Sałatka makaronowa z tofu i suszonymi pomidorami w białej misce

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close