Sałatka makaronowa z tofu i suszonymi pomidorami – wegańska, szybka i przepyszna

Sałatka makaronowa z kurczakiem i suszonymi pomidorami to przepis, który bije rekordy popularności na blogu i regularnie dostaję wiadomości albo komentarze, że ktoś ją robił, że fajna i że na pewno będzie powtarzał. Więc wychodząc na przeciw tym, którzy kurczaka nie jedzą przygotowałam wegańską wersję tej sałatki z tofu wędzonym i powstała przepyszna sałatka makaronowa z tofu i suszonymi pomidorami. Nie robiłam jej tak długo, że od razu pokusiłam się na przygotowywanie obydwóch wersji – zarówno mięsnej, jak i wegańskiej dla porównywania. I muszę przyznać, że obydwie są równie pyszne. Osoby, które lubią delikatny smak kurczaka na pewno wybiorą mięsną wersję, ale ta z tofu ma w sobie to coś bardziej zaskakującego (a może po prostu już za wiele razy jadłam wersję z kurczakiem ;p), a delikatny wędzony smak idealnie pasuje do suszonych pomidorów i pestek słonecznika. Sałatka makaronowa z tofu i suszonymi pomidorami jest naprawdę przepyszna, bardzo szybko się ją robi i, podobnie jak mięsny oryginał, smakuje super zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo polecam – idealna na szybki lunchbox do pracy, na szybki obiad czy kolację :-)

Sałatka makaronowa z tofu i suszonymi pomidorami

~ 200 g makaronu farfalle
~ 100 g suszonych pomidorów z zalewy (jeżeli macie suszone bez to wystarczy zalać je kilkoma łyżkami oliwy i odstawić na noc ;))
~ 1 kostka tofu wędzonego (ok. 180 g)
~ 5 dużych łyżek słonecznika (żeby była jeszcze lepsza warto uprażyć ;-))
~ 1 łyżeczka słodkiej papryki
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ sól, pieprz
~ 1 łyżka oliwy

~ 4-5 łyżek sosu sojowego
~ 2 łyżki ketchupu
~ 2 łyżki zalewy z pomidorów
~ 1 łyżka musztardy
~ 1 łyżka zimnej wody
~ 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Suszone pomidory kroimy w kosteczkę.

Tofu odciskamy z wody i kroimy w kostkę. Przyprawiamy paprykami, czosnkiem, solą i pieprzem.  Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Następnie mieszamy z makaronem, pokrojonymi pomidorami i słonecznikiem.

Z sos sojowego, ketchupu, zalewy z pomidorów, musztardy i zimnej wody robimy dressing dokładnie je mieszając do połączenia. Doprawiamy ziołami. Wlewamy go do mieszanki makaronu, tofu i pomidorów, a następnie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny, żeby się przegryzła. Smacznego :)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *