Sałatka makaronowa z tofu i suszonymi pomidorami to następca mięsnej wersji. Sałatka makaronowa z kurczakiem i suszonymi pomidorami bowiem to przepis, który bije rekordy popularności na blogu. Już regularnie dostaję wiadomości albo komentarze, że ktoś ją robił, że fajna i że na pewno będzie powtarzał.

Wychodząc na przeciw tym, którzy kurczaka nie jedzą przygotowałam wegańską wersję z tofu wędzonym. Powstała przepyszna sałatka makaronowa z wędzonym tofu i suszonymi pomidorami.
Nie robiłam jej tak długo, że od razu pokusiłam się na przygotowywanie obydwóch wersji – zarówno mięsnej, jak i wegańskiej dla porównywania. Muszę przyznać, że obydwie są równie pyszne.
Osoby, które lubią delikatny smak kurczaka na pewno wybiorą mięsną wersję. Jednak, ta z tofu ma w sobie to coś bardziej zaskakującego. Dodatkowo, delikatny wędzony smak idealnie pasuje do suszonych pomidorów i pestek słonecznika.
Sałatka makaronowa z tofu jest ekspresowa do zrobienia
Ta wegańska sałatka makaronowa jest naprawdę przepyszna. Co więcej, bardzo szybko się ją robi i, podobnie jak mięsny oryginał, smakuje super zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Bardzo polecam – idealna na szybki lunchbox do pracy, na szybki obiad czy kolację :)

SKŁADNIKI
Sałatka:
- 200 g makaronu farfalle
- 100 g suszonych pomidorów z zalewy (jeżeli macie suszone bez to wystarczy zalać je kilkoma łyżkami oliwy i odstawić na noc ;))
- 1 kostka tofu wędzonego (ok. 180 g)
- 5 dużych łyżek słonecznika (żeby była jeszcze lepsza warto uprażyć ;))
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
Dressing:
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki zalewy z pomidorów
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
PRZYGOTOWANIE
- Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Suszone pomidory kroimy w kosteczkę.
- Tofu odciskamy z wody i kroimy w kostkę. Przyprawiamy paprykami, czosnkiem, solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
- Tofu mieszamy z makaronem, pokrojonymi pomidorami i słonecznikiem.
Dressing:
- Z sos sojowego, ketchupu, zalewy z pomidorów, musztardy i zimnej wody robimy dressing dokładnie je mieszając do połączenia. Doprawiamy ziołami.
- Wlewamy go do mieszanki makaronu, tofu i pomidorów, a następnie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny, żeby się przegryzła. Smacznego :)
