Sernikowe rafaello na biszkopcie

Nie jadam zbyt często pralinek i cukierków, ale jeśli miałabym wybrać, na które skusiłabym się raczej częściej niż rzadziej to z pewnością wybrałabym rafaello <3 Kokos, krem o smaku białej czekolady i migdały to po prostu nieziemskie połączenie, które też ku pochwale pralinek rafaello, jak i podobnego ciasta, które pokazała mi kiedyś mama zainspirowało mnie do stworzenia lekko uzdrowionej, ale wciąż pysznej wersji – sernikowe rafaello na biszkopcie przed Wami :) Kluczem tutaj jest krem o smaku białej czekolady – ja akurat miałam pod ręką wersję proteinową bez cukru, ale z braku laku można wykorzystać bardziej dostępny w sklepach krem o smaku białej czekolady, raz na jakiś czas nic się nie stanie ;) A inny ważny element to biszkopt na bazie mąki kokosowej, który robiłam już któryś raz z kolei i który zrobię jeszcze nie raz, bo jest pyszny i łatwy. A całe sernikowe rafaello na biszkopcie to cudowne ciasto, które naprawdę smakuje jak rafaello i które prezentuje się przepięknie na stole. Zapraszam, na weekend nada się idealnie :)

Sernikowe rafaello na biszkopcie

Biszkopt z mąki kokosowej:
~ 3 jajka
~ 30 g mąki kokosowej
~ 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu
~ szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy po kolei żółtka miksując na wolnych obrotach. Gdy się wszystko połączy dodajemy mąkę oraz syrop klonowy i mieszamy łyżką do połączenia. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Z biszkoptu warto delikatnie zeskrobać wierzchnią skórkę i nasączyć go wodą wymieszaną z łyżeczką syropu klonowego :)
Wierzch:
~ 150 g twarogu półtłustego mielonego
~ 50 g jogurtu naturalnego typu greckiego
~ 3-4 łyżki kremu o smaku białej czekolady (ok. 75 g; u mnie bez cukru)
~ 3-4 łyżki wiórek kokosowych (ok. 40-50 g)
~ 3-4 łyżki płatków migdałowych

Twaróg mieszamy lub miksujemy dokładnie z jogurtem i kremem o smaku białej czekolady. Smakujemy czy jest wystarczająco słodkie. Dodajemy wiórki i dokładnie mieszamy. Wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy płatkami. Schładzamy przynajmniej 2 godzinki w lodówce. Smacznego :)

Drukuj



1 thought on “Sernikowe rafaello na biszkopcie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *