fbpx

Fit rafaello sernikowe z biszkoptem – bezglutenowe, bez cukru i superłatwe

by Kucharka w baletkach

Nie jadam zbyt często pralinek i cukierków, ale jeśli miałabym wybrać, na które skusiłabym się raczej częściej niż rzadziej to z pewnością wybrałabym rafaello. Kokos, krem o smaku białej czekolady i migdały to po prostu nieziemskie połączenie, które też ku pochwale pralinek rafaello, jak i tradycyjnego ciasta typu rafaello, które pokazała mi kiedyś mama zainspirowało mnie do stworzenia lekko uzdrowionej, ale wciąż pysznej wersji – fit rafaello sernikowe z biszkoptem. Kluczem tutaj jest krem o smaku białej czekolady – ja akurat miałam pod ręką wersję proteinową bez cukru, ale można wykorzystać bardziej dostępny w sklepach krem o smaku białej czekolady. A inny ważny element to biszkopt na bazie mąki kokosowej, który robiłam już któryś raz z kolei i który zrobię jeszcze nie raz, bo jest pyszny, szybki i łatwy. A całe fit rafaello sernikowe to cudowne ciasto, które naprawdę smakuje jak rafaello i które prezentuje się przepięknie na stole :)

Fit rafaello sernikowe z biszkoptem

(keksówka 22×11 cm)

Biszkopt z mąki kokosowej:
~ 3 jajka
~ 30 g mąki kokosowej
~ 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu
~ szczypta soli

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy po kolei żółtka miksując na wolnych obrotach. Gdy się wszystko połączy dodajemy mąkę oraz syrop klonowy i mieszamy łyżką do połączenia.

Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej i pieczemy ok. 20 minut w rozgrzanym piekarniku.

Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia

Z biszkoptu warto delikatnie zeskrobać wierzchnią skórkę i nasączyć go wodą wymieszaną z łyżeczką syropu klonowego :)

Wierzch:
~ 150 g twarogu półtłustego mielonego
~ 50 g jogurtu naturalnego typu greckiego
~ 3-4 łyżki kremu o smaku białej czekolady (ok. 75 g; u mnie bez cukru)
~ 3-4 łyżki wiórków kokosowych
~ 3-4 łyżki płatków migdałowych

Twaróg mieszamy lub miksujemy dokładnie z jogurtem i kremem o smaku białej czekolady. Smakujemy czy jest wystarczająco słodkie. Dodajemy wiórki i dokładnie mieszamy.

Wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy płatkami.

Schładzamy przynajmniej 2 godzinki w lodówce. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervisha 15 września 2018 - 18:56

Bardzo ciekawy pomysł na smaczne małe co nieco :D

Odpowiedz

Skomentuj

Close