Gdybym miała określić, jaki mam związek z mąką kokosową, powiedziałabym „to skomplikowane”, bo wyszło mi z nią tyle same placków i omletów, ile mi nie wyszło. Wciąż jeszcze się docieramy, ale idzie nam coraz lepiej, a ten bezglutenowy wegański omlet na bazie aquafaby i mąki kokosowej jest tego idealnym przykładem. Tak naprawdę zaczęło się od małej puszki ciecierzycy, z której zrobiłam hummus. A w duchu zerowaste postanowiłam nie wylewać wody z puszki po ciecierzycy, bo zdawałam sobie sprawę, że można zrobić z niej różne cuda i to idealny moment, żeby to wykorzystać. Po głowie chodziły mi różne czekoladowe musy, wegańskie bezy i serki topione, ale ostatecznie padło na bezglutenowy wegański omlet z twarożkiem bananowym i to był idealny wybór. Omlet jest delikatny z lekką kokosową nutą, lekko chrupiący i idealnie pasuje do słodkiego twarożku z tofu i banana. Idealnie pasuje nie tylko na śniadanie, ale też podwieczorek czy kolację. Bardzo polecam :-)
Bezglutenowy wegański omlet z twarożkiem bananowym – na bazie aquafaby i mąki kokosowej
(1 porcja)
~ 1/4 szklanki aquafaby (troszkę mniej niż z 1 małej puszki ciecierzycy)
~ 2 łyżki mąki kokosowej (ok. 25 g)
~ 1,5 łyżki mąki gryczanej (ok. 25 g)
Aquafabę ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy do niej mąki i proszek do pieczenia. Odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, lekko ją natłuszczamy. Rozsmarowujemy omlet, zmniejszamy ogień na średni i smażymy ok. 2 minuty pod przykryciem. Ostrożnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze minutkę i zdejmujemy z ognia.
~ 1/2 kostki tofu naturalnego (ok. 90 g)
~ 1/2 łyżeczki soku z cytryny
~ 1/2 dojrzałego banana (ok. 60 g)
~ ew. 1 łyżeczka erytrolu / ksylitolu / syropu klonowego
~ pestki z 1/2 granatu
Tofu miksujemy z sokiem z cytryny. Dodajemy banana (i ew. erytrol/ksylitol/syrop klonowy) i łączymy razem widelcem. Smarujemy omlet i posypujemy pestkami granatu. Smacznego :-)
Jak wspomniałam – taki omlet to nie tylko idealny pomysł na śniadanie, ale też podwieczorek czy kolację. Na kolację, wbrew obiegowej opinii, można jeść owoce, co doskonale pokazuje e-book Zdrowe łatwe kolacje, gdzie znajdziecie propozycje zarówno na wytrawne, jak i słodkie kolacje <3
2 komentarze
Czy do ciasta mozna dodac zblendowanego bardzo dojrzalego banana jako slodzidlo? Czy wowczas zmieniać ilosci innych skladnikow?
Nie próbowałam, ale myślę, że powinno być spoko. Tylko wtedy dla pewności dałabym dodatkową łyżkę mąki gryczanej :)