Jabłkowe ciasteczka owsiane z daktylami – zdrowe i bez cukru

Zawsze, kiedy jestem na weekend w domu moi rodzicie liczą, że upiekę jakieś ciasto albo ciastka. Nawet ich za bardzo za to nie winię, bo kiedy byłam w liceum piekłam ciasta każdego sobotniego poranka. I nie były to jakieś tam ucierane ciasta w 5 minut albo chlebki, które polegają na zmieszaniu składników łyżką (choć takie w swoim mieszkaniu robię non-stop teraz i je uwielbiam <3), tylko wymyślne przekładańce, torty bezowe, tarty z bezą, torty na bazie biszkoptu, warstwowe desery, klasyki typu Fale Dunaju albo placek królewski, snikersy albo ciasta bez pieczenia typu 3 bit. Pamiętam, że uwielbiałam to robić i te prawie 3 lata spędzone na pieczeniu sprawiły, że teraz żadne ciasto mi nie straszne i naprawdę rzadko zdarza się, żeby jakieś ciasto mnie nie słuchało i nie robiło się, jak powinno. Teraz już tyle nie piekę, bo studenckie czasy nie są zbyt pro-cukiernicze i piekę na specjalne okazje typu urodziny albo kiedy mam specjalne zamówienie od moich najbliższych. I podczas ostatniego weekendu udało mi się upiec 2 ciasta (2 ciasta na bazie biszkoptu ze śmietanką z mascarpone z porzeczkami i białą czekoladą oraz z jabłkami i gorzką czekoladą) i ciastka. Ale ponieważ moi rodzice od długiego już czasu zarzekają się, że porzucają słodycze na dobre na zachętę upiekłam dla nich zdrowe jabłkowe ciastka owsiane bez cukru, które idealnie równoważyły słodycz i delikatność ciast biszkoptowych. Ciasteczka owsiane bez cukru są sycące, miękkie, z wyraźną nutą daktyli, cynamonu i jabłek. Mamy tutaj minimum składników, ale tak cudownie zestawionych, że tworzą razem naprawdę pyszne zdrowe ciastka. Ja generalnie uwielbiam ciasteczka owsiane, a te jabłkowe ciasteczka owsiane bez cukru są jednymi z najlepszych, które jadłam kiedykolwiek (myślę, że na równi z innymi jabłkowymi i tymi z jagodami goji). Na weekend, na tydzień, na przekąskę, na drugie śniadanie – nadadzą się idealnie. Zapraszam :-)

Jabłkowe ciasteczka owsiane z daktylami – zdrowe i bez cukru

(10 dużych sztuk)

  • 100 g suszonych daktyli
  • 2 duże jabłka (po obraniu i bez ogryzka ok. 300 g)
  • 200 g płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie odciskamy z wody i miksujemy blenderem na jednolity mus daktylowy.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Lekko odciskamy z soku. Mieszamy z musem daktylowym. Dodajemy płatki, proszek, cynamon i jajko. Mieszamy dokładnie.

Następnie łyżką nabieramy porcje ciasta i w dłoniach formujemy ciastka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *