Gdybym miała powiedzieć, która kuchnia europejska jest moja ulubioną miałabym troszkę problem i nieśmiało odpowiedziałabym, że kuchnia śródziemnomorska, bo nie musiałabym wybierać między włoską, grecką i hiszpańską ;)
Muszę jednak powiedzieć, że najbardziej zaskakuje mnie kuchnia grecka i fakt, że wciąż tak ciężko się na nią natknąć w Polsce. Dla mnie, szczególności w lato, to zdecydowana ulubienica. Jest świeża, pełna warzyw i lekkości. A kiedy kupię kilka bakłażanów na jednej zapiekance musaka się nie kończy ;-)
Dla mnie kuchnia grecka nieodłącznie właśnie kojarzy się z latem i świeżymi sezonowymi warzywami. W ramach sezonu pomidorowego i cukiniowego przygotowałam dla Was coś specjalnego i bardzo greckiego – briam, czyli grecka zapiekanka z cukinii, ziemniaków i pomidorów przed Wami.
Sama potrawa to nie jakaś wielka filozofia, bo to zaledwie wrzucenie pokrojonych warzyw do brytfanki i podpieczenie ich. Ale ich smaki tak się cudownie łączą, a dodatek fety i oregano idealnie się z tym wszystkim komponuje.
Dla mnie briam, czyli grecka zapiekanka z cukinii, ziemniaków i pomidorów to jedna z najlepszych zapiekanek, które jadłam w życiu, a na obecny sezon warzywny pasuje idealnie. Zapraszam :)
Briam, czyli grecka zapiekanka z cukinii, ziemniaków i pomidorów
(2-3 porcje)
- 2 duże cebule
- 400 g ziemniaków (już obranych, ok. 3-4 średnie sztuki)
- 600 g cukinii (ok. 2 średnie sztuki)
- 600 g pomidorów (ok. 4-5 sztuk; najlepiej mięsistych)
- 2-3 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 150-200 g fety
Obrane ziemniaki i cukinie kroimy w plasterki, cebule siekamy w pióra, a pomidory w plasterki, które następnie kroimy na połówki.
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wrzucamy ziemniaki i cebulę. Posypujemy solą, pieprzem i posiekanymi ząbkami czosnku (lub przeciśniętymi przez praskę). Na nich układamy plasterki cukinii, a między nimi lekko wpychając do środka półplasterki pomidorów. Całość polewamy oliwą i ponownie solimy, pieprzymy, a następnie posypujemy oregano.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, a jeśli tak to posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta i zapiekamy jeszcze ok. 5-10 minut. Podajemy z pieczywem jako główne danie lub jako dostawkę do obiadu. Idealnie pasuje do sosu tzatziki. Smacznego :)
6 komentarzy
Cudownie wygląda <3
Wygląda mega :) Ale fetę zamieniłabym na mozarellę, bo nie znoszę tego sera :P
Koniecznie zrobię ją na obiad. Jestem ciekawa smsku
Jest naprawdę mega smaczna i świeża, więc mam nadzieję, że przypadnie do gustu :)
Mega!! Pozdrawiam 😉
[…] i pulpetami z tofu ⭐16. Kokosowy dal z czerwonej soczewicy17. Spaghetti z pesto z rukoli18. Briam grecki19. Enchiladas20. Penne z brokułem i sosem serowym21. Bigos idealny ⭐22. Papryka faszerowana23. […]