fbpx

Briam, czyli grecka zapiekanka z cukinii, ziemniaków i pomidorów

by Kucharka w baletkach

Gdybym miała powiedzieć, która kuchnia europejska jest moja ulubioną miałabym troszkę problem i nieśmiało odpowiedziałabym, że kuchnia śródziemnomorska, bo nie musiałabym wybierać między włoską, grecką i hiszpańską ;)

Muszę jednak powiedzieć, że najbardziej zaskakuje mnie kuchnia grecka i fakt, że wciąż tak ciężko się na nią natknąć w Polsce. Dla mnie, szczególności w lato, to zdecydowana ulubienica. Jest świeża, pełna warzyw i lekkości. A kiedy kupię kilka bakłażanów na jednej zapiekance musaka się nie kończy ;-)

Dla mnie kuchnia grecka nieodłącznie właśnie kojarzy się z latem i świeżymi sezonowymi warzywami. W ramach sezonu pomidorowego i cukiniowego przygotowałam dla Was coś specjalnego i bardzo greckiego – briam, czyli grecka zapiekanka z cukinii, ziemniaków i pomidorów przed Wami.  

Sama potrawa to nie jakaś wielka filozofia, bo to zaledwie wrzucenie pokrojonych warzyw do brytfanki i podpieczenie ich. Ale ich smaki tak się cudownie łączą, a dodatek fety i oregano idealnie się z tym wszystkim komponuje.

Dla mnie briam, czyli grecka zapiekanka z cukinii, ziemniaków i pomidorów to jedna z najlepszych zapiekanek, które jadłam w życiu, a na obecny sezon warzywny pasuje idealnie. Zapraszam :)

Briam, czyli grecka zapiekanka z cukinii, ziemniaków i pomidorów

(2-3 porcje)

  • 2 duże cebule
  • 400 g ziemniaków (już obranych, ok. 3-4 średnie sztuki)
  • 600 g cukinii (ok. 2 średnie sztuki)
  • 600 g pomidorów (ok. 4-5 sztuk; najlepiej mięsistych)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 150-200  g fety

Obrane ziemniaki i cukinie kroimy w plasterki, cebule siekamy w pióra, a pomidory w plasterki, które następnie kroimy na połówki.

Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wrzucamy ziemniaki i cebulę. Posypujemy solą, pieprzem i posiekanymi ząbkami czosnku (lub przeciśniętymi przez praskę). Na nich układamy plasterki cukinii, a między nimi lekko wpychając do środka półplasterki pomidorów. Całość polewamy oliwą i ponownie solimy, pieprzymy, a następnie posypujemy oregano.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, a jeśli tak to posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta i zapiekamy jeszcze ok. 5-10 minut. Podajemy z pieczywem jako główne danie lub jako dostawkę do obiadu. Idealnie pasuje do sosu tzatziki. Smacznego :)

coś na dokładkę?

6 komentarzy

Ervisha 20 września 2018 - 06:27

Cudownie wygląda <3

Odpowiedz
Natalia 20 września 2018 - 10:13

Wygląda mega :) Ale fetę zamieniłabym na mozarellę, bo nie znoszę tego sera :P

Odpowiedz
Nikola 3 września 2020 - 19:14

Koniecznie zrobię ją na obiad. Jestem ciekawa smsku

Odpowiedz
pinkyyy 4 września 2020 - 10:47

Jest naprawdę mega smaczna i świeża, więc mam nadzieję, że przypadnie do gustu :)

Odpowiedz
Marek 14 kwietnia 2021 - 13:03

Mega!! Pozdrawiam 😉

Odpowiedz
40 sprawdzonych wege przepisów na słono! - Paulina Drozdowska 5 września 2021 - 17:23

[…] i pulpetami z tofu ⭐16. Kokosowy dal z czerwonej soczewicy17. Spaghetti z pesto z rukoli18. Briam grecki19. Enchiladas20. Penne z brokułem i sosem serowym21. Bigos idealny ⭐22. Papryka faszerowana23. […]

Odpowiedz

Skomentuj

Close