Sezon dyniowy to dla mnie zawsze kupowanie kolejnej dyni średnio co tydzien, pieczenie jej, czarowanie w kuchni i tak w kółko. I nie mam pojęcia, jak jeszcze nie dawno mogłam twierdzić, że dyni nie lubię :p Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego, co idealnie pasuje na celebrację weekendu lub po prostu na poprawę humoru, czyli naleśniki. Ale nie byle jakie, bo owsiane naleśniki różane z serkiem i dynią, które mi umiliły sobotni poranek. W wersji deluxe warto zastąpić twaróg serkiem ricotta – ja coś ostatnio nie mogę natknąć się na mój ulubiony… Ale całe owsiane naleśniki różane z serkiem i dynią to po prostu kompozycja idealna, która cudownie pachnie i pięknie prezentuje się na talerzu. A ja się chyba ładnie ostatnio sprawowałam, bo nawet różyczkę dzień wcześniej dostałam. I w sumie ona zainspirowała mnie do stworzenia tych cudeniek ;) Zapraszam!
Owsiane naleśniki różane z serkiem i dynią
(4 sztuki)
Naleśniki owsiane:
~ 100 g płatków owsianych lub mąki owsianej
~ 1 jajko
~ 1 szklanka (200 ml) mleka lub wody
~ 1/2 łyżeczki wody różanej
Płatki owsiane bardzo dokładnie mielimy na mąkę (ja to zrobiłam blenderem). Następnie dodajemy jajko, wodę różaną i wodę lub mleko. Dokładnie miksujemy. Odstawiamy na przynajmniej 15 minut (ja odstawiłam na noc ;)). Mieszamy dokładnie i smażymy 4 naleśniki na rozgrzanej patelni.
Nadzienie:
~ 200 g serka ricotta lub twarogu półtłustego zmielonego
~ 200 g puree dyniowego (ok. 300 g surowej dyni – upiec do miękkości w 200 stopniach i rozgnieść dokładnie widelcem)
~ 1 łyżeczka cynamonu
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy puree z dyni i serek. Posypujemy cynamonem i zawijamy. Układamy na talerzach. Wierzch posypujemy cynamonem i podajemy z masłem orzechowym. Smacznego :)
4 komentarze
Nie jadłam naleśników z dynią! Trzeba będzie spróbować :D
Teraz mam ochotę na naleśniki :D
Takich naleśników jeszcz enie jadłam
z pewnością zagoszczą u mnie na stole