Cannelloni z brokułami i ricottą

Mama kilka dni temu przeczytała w gazecie o tym jak bardzo zdrowe są brokuły. Nie minął zaledwie dzień, żeby nie kupiła już ich  2 kg (4 wielkie!). My na szczęście brokuły bardzo lubimy i od razu zaczęłam szukać czegoś nowego i ciekawego, co by można z nich wykombinować. I tak powstało moje odtąd ulubione cannelloni z brokułami i ricottą <3 Połączenie ricotty z brokułem okazało się równie dobre, co to ze szpinakiem, a może nawet i lepsze! Na pewno o wiele lepsze od tego „pudełkowego” przepisu na cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem, które robiłyśmy z mamą już niezliczoną ilość razy, ale tu już chyba wchodzi w grę kwestia gustu. W każdym razie przepis ten szybko znalazł się w moim przepiśniku i powinien znaleźć się w przepiśniku każdego, bo cannelloni z brokułami i ricottą to cudo <3

Cannelloni z brokułami i ricottą

~ 10-11 rurek cannelloni
~ 1 duży brokuł (500 g)
~ 150 g ricotty
~ sól, pieprz
~ szczypta gałki muszkatałowej
~ 1 cebula (+ oliwa do smażenia)
~ 1 duży pomidor (lub 2 mniejsze)
~ 1 duża łyżka przecieru pomidorowego
~ 1 łyżeczka bazylii
~ 150 g mozzarelli

Brokuł podzielić na różyczki i ugotować je w osolonej wodzie. Odsączyć i zmiażdżyć (ja to zrobiłam pałką). Wymieszać z ricottą. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Napełniać rurki i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym.

Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone drobno pomidory i chwilę smażyć. Dodać przecier i 0,75 szklanki wody. Doprawić bazylią, solą i pieprzem i zostawić na ok. 10 minut na średnim ogniu. Zalać ułożone wcześniej w naczyniu rurki. Piec 20 minut w 180 stopniach.

Po tym czasie na wierzch rozsypać równomiernie startą mozzarellę. Zapiekać jeszcze 15-20 minut w 180 stopniach. Wyjąć i zajadać ze smakiem :)

Drukuj



2 thoughts on “Cannelloni z brokułami i ricottą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *