Tradycyjna szarlotka z kruszonką

Typowa, jesienna, napakowana jabłkami, pachnąca cynamonem krucha maślana tradycyjna szarlotka z kruszonką. Mam szczególny sentyment do szarlotki, bo to pierwsze ciasto, za jakie kiedykolwiek się wzięłam. Pierwsza robiona była w zacnym towarzystwie jakieś 10 lat temu. Przepis był inny, wygrzebany z jakiegoś starego maminego zeszytu, a wypiek całkowicie nieudany. Ale rodzice widząc jaką frajdę nam to sprawiło zrobili dobrą minę do złej gry i zjedli. Kilka lat potem kiedy już trochę poprawiłam się w kucharzeniu postanowiłam spróbować z szarlotką jeszcze raz. I taka oto wyszła. Tradycyjna szarlotka z kruszonką jest pyszna, słodka, pełna cynamonu i chrupiącej kruszonki. Podgrzana i podana z lodami  waniliowymi smakuje wyśmienicie. Idealna na osłodzenie sobie jesiennych zimnych wieczorów ;)

Tradycyjna szarlotka z kruszonką

(blacha 35×25 cm)

 Ciasto:
~ 150 g masła
~ 2 szklanki mąki
~ 3/4 szklanki cukru
~ 1 jajko
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło siekamy z mąką. Dodajemy cukier, żółtko, proszek i ubite białko. Wszystko szybko wyrabiamy i zagniatamy ciasto w kulkę. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciastem wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia blachę, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut w 175 stopniach.

Nadzienie:
~ 1,5 kg jabłek
~ 1 duża łyżka cynamonu
~ cukier (do smaku; w zależności od typu jabłek)

Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Wsypać do garnka, podlać wodą. Dodać cynamon i cukier do smaku. Gotować ok. 5 minut, aż jabłka zmiękną. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Wyłożyć na podpieczony spód.

Kruszonka:
~ 1 szklanka mąki
~ 1/2 szklanki cukru
~ 100 g masła

Masło siekamy z mąką. Dodajemy cukier i wyrabiamy na kruszonkę. Posypujemy szarlotkę na wierzchu. Pieczemy całość 40 minut w 175 stopniach. Jemy ciepło lub na zimno :)

Drukuj


5 thoughts on “Tradycyjna szarlotka z kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *