Ostatnio spojrzałam na mojego Instagrama i zdałam sobie sprawę, że zrobiło się tam bardzo truskawkowo. Na blogu zresztą też, ale no cóż trzeba korzystać z sezonu i najeść się na cały rok. Tym razem z okazji zbliżającego się weekendu też mam dla Was propozycję z truskawkami, w której na pewno się zakochacie – ciasto z ricotty z truskawkami bez cukru zaprasza <3 W Internecie krąży podobny przepis i nazywany jest włoskim ciastem z ricotty, a w jego składzie jest oliwa, którą kocham, ale która absolutnie nie pasuje mi do ciast. Zrezygnowałam z niej więc i wyszło takie półwłoskie, ale za to jakie smaczne <3 Zamiast cukru użyłam erytrolu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zastąpić białym albo brązowym cukrem. Ciasto wychodzi słodkie, wilgotne, dość ciężkie i przepyszne. Robi się je bardzo łatwo i nawet nie potrzebujecie miksera, więc tym bardziej polecam na weekend ;-)
Ciasto z ricotty z truskawkami bez cukru

(tortownica o średnicy 22 cm)
~ 3 jajka
~ 150 g erytrolu (lub ksylitolu/cukru)
~ 250 g ricotty
~ 200 g mąki pełnoziarnistej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
Jajka wbijamy do miski i dodajemy erytrol. Energicznie ubijamy trzepaczką, aż masa lekko się spieni i rozjaśni. Dodajemy serek i mieszamy łyżką do połączenia. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie i masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy truskawki pokrojone na połówki (najlepiej zewnętrzną częścią do góry, bo w innym wypadku wewnętrzna część będzie wchłaniać cały erytol lub cukier puder, kiedy będziecie sypać przed podaniem ;-)).
Pieczemy ok. 50 minut w rozgrzanym piekarniku. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się przepiekło. Wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub zmielonym erytrolem. Smacznego :-)


3 komentarze
LAto w pełni :)
Mój synek byłby oczarowany. Pożyczę sobie przepis
Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał i mam nadzieję, że synkowi będzie smakować :)