fbpx

Ciasto z ricotty z truskawkami bez cukru

by Kucharka w baletkach

Ostatnio spojrzałam na mojego Instagrama i zdałam sobie sprawę, że zrobiło się tam bardzo truskawkowo. Na blogu zresztą też, ale no cóż trzeba korzystać z sezonu i najeść się na cały rok. Tym razem z okazji zbliżającego się weekendu też mam dla Was propozycję z truskawkami, w której na pewno się zakochacie – ciasto z ricotty z truskawkami bez cukru zaprasza <3 W Internecie krąży podobny przepis i nazywany jest włoskim ciastem z ricotty, a w jego składzie jest oliwa, którą kocham, ale która absolutnie nie pasuje mi do ciast. Zrezygnowałam z niej więc i wyszło takie półwłoskie, ale za to jakie smaczne <3 Zamiast cukru użyłam erytrolu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zastąpić białym albo brązowym cukrem. Ciasto wychodzi słodkie, wilgotne, dość ciężkie i przepyszne. Robi się je bardzo łatwo i nawet nie potrzebujecie miksera, więc tym bardziej polecam na weekend ;-)

Ciasto z ricotty z truskawkami bez cukru

(tortownica o średnicy 22 cm)

~ 3 jajka
~ 150 g erytrolu (lub ksylitolu/cukru)
~ 250 g ricotty
~ 200 g mąki pełnoziarnistej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.

Jajka wbijamy do miski i dodajemy erytrol. Energicznie ubijamy trzepaczką, aż masa lekko się spieni i rozjaśni. Dodajemy serek i mieszamy łyżką do połączenia. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie i masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy truskawki pokrojone na połówki (najlepiej zewnętrzną częścią do góry, bo w innym wypadku wewnętrzna część będzie wchłaniać cały erytol lub cukier puder, kiedy będziecie sypać przed podaniem ;-)).

Pieczemy ok. 50 minut w rozgrzanym piekarniku. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się przepiekło. Wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub zmielonym erytrolem. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Ervi 21 czerwca 2019 - 16:15

LAto w pełni :)

Odpowiedz
Lena 18 kwietnia 2021 - 14:36

Mój synek byłby oczarowany. Pożyczę sobie przepis

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 19 kwietnia 2021 - 16:31

Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał i mam nadzieję, że synkowi będzie smakować :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close