fbpx

Spaghetti z pomidorami i mozzarellą

by Kucharka w baletkach

Spaghetti z pomidorami i mozzarellą to danie makaronowe, które jadłam chyba najczęściej podczas studiów. W sezonie na pomidory oczywiście korzystałam z przepysznych świeżych mięsistych pomidorów, a w sezonie zimowych już pomagałam sobie puszkami, ale wciąż spaghetti było smaczne, sycące i uzależniające. Jego smak przywodzi na myśl niezwykle prostą, a jak pełną smaku pizzę margherita, która zresztą jest ostatnio moją ulubioną. A dodatkowo spaghetti z pomidorami i mozzarellą to świetny pomysł na szybki, zdrowy i bezstresowy obiad, więc chyba nie trzeba go jeszcze bardziej polecać ;-)

Spaghetti z pomidorami i mozzarellą

(4 porcje)

~ 300 g makaronu spaghetti
~ 1 kg pomidorów (lub 2 puszki krojonych pomidorów)
~ 1 duża cebula
~ 2 duże łyżki przecieru pomidorowego
~ 10 dużych listków świeżej bazylii (ew. suszonej)
~ 2 kulki mozzarelli (ok. 250 g)
~ 1-2 łyżki oliwy
~ sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy.

Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę i kroimy w kostkę.

Posiekaną cebulę smażymy minutkę na oliwie. Dodajemy pomidory i smażymy kilka minut. Wkładamy przecier i zostawiamy na średnim ogniu na ok. 15 minut.

Dorzucamy listki bazylii, solimy i pieprzymy. Dodajemy 3/4 startej mozzarelli i mieszamy, aż cały ser się rozpuści. Dorzucamy makaron i mieszamy aż wszystko się połączy. Nakładamy porcje na talerze, posypujemy resztą startej mozzarelli. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

3 komentarze

mopswkuchni 16 sierpnia 2013 - 18:22

Tak w sezonie pomidorowym tylko taki rodzaj sosu uznaję ;) Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate.

Odpowiedz
mopswkuchni 16 sierpnia 2013 - 19:54

Świetnie. Czekam na więcej przepisów ;)

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 19 października 2013 - 17:57

To danie nigdy się nie znudzi:)

Odpowiedz

Skomentuj

Close