Spaghetti z pomidorami i mozzarellą to danie makaronowe, które jadłam chyba najczęściej podczas studiów. W sezonie na pomidory oczywiście korzystałam z przepysznych świeżych mięsistych pomidorów, a w sezonie zimowych już pomagałam sobie puszkami, ale wciąż spaghetti było smaczne, sycące i uzależniające. Jego smak przywodzi na myśl niezwykle prostą, a jak pełną smaku pizzę margherita, która zresztą jest ostatnio moją ulubioną. A dodatkowo spaghetti z pomidorami i mozzarellą to świetny pomysł na szybki, zdrowy i bezstresowy obiad, więc chyba nie trzeba go jeszcze bardziej polecać ;-)
Spaghetti z pomidorami i mozzarellą
(4 porcje)
~ 300 g makaronu spaghetti
~ 1 kg pomidorów (lub 2 puszki krojonych pomidorów)
~ 1 duża cebula
~ 2 duże łyżki przecieru pomidorowego
~ 10 dużych listków świeżej bazylii (ew. suszonej)
~ 2 kulki mozzarelli (ok. 250 g)
~ 1-2 łyżki oliwy
~ sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy.
Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę i kroimy w kostkę.
Posiekaną cebulę smażymy minutkę na oliwie. Dodajemy pomidory i smażymy kilka minut. Wkładamy przecier i zostawiamy na średnim ogniu na ok. 15 minut.
Dorzucamy listki bazylii, solimy i pieprzymy. Dodajemy 3/4 startej mozzarelli i mieszamy, aż cały ser się rozpuści. Dorzucamy makaron i mieszamy aż wszystko się połączy. Nakładamy porcje na talerze, posypujemy resztą startej mozzarelli. Smacznego :-)
3 komentarze
Tak w sezonie pomidorowym tylko taki rodzaj sosu uznaję ;) Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate.
Świetnie. Czekam na więcej przepisów ;)
To danie nigdy się nie znudzi:)