Spaghetti z pomidorami i mozzarellą

U nas w domu zazwyczaj szło się na łatwiznę i kupowało gotowy sos w słoiczku. Jednak jedząc go zawsze czułam brak tego „czegoś”. Niby był smaczny, ale nie dało się wyczuć prawdziwego smaku pomidorów, a konsystencja też pozostawiała wiele do życzenia. Dlatego postanowiłam zrobić własny i zgodnie z moimi oczekiwaniami, okazał się stokroć lepszy od tego w słoiku. Pomidory, mozzarella i bazylia to połączenie banalne, a jednak za każdym razem wprawia każdego w zachwyt. Szybki, smaczny i bezstresowy obiad. W tym tygodniu z powodu nadmiaru pomidorów robiłam go dwa razy. Ale na powtórkę nikt nie narzekał ;)


Spaghetti z pomidorami i mozzarellą (4 porcje)


~ 300 g makaronu spaghetti
~ 1 kg pomidorów
~ 1 duża cebula
~ 2 duże łyżki przecieru pomidorowego
~ 10 dużych listków świeżej bazylii (ew. można użyć suszonej)
~ 250 g mozzarelli
~ 1-2 łyżki oliwy
~ sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odsączamy i przelewamy zimną wodą.

Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę i kroimy w kostkę. Posiekaną cebulę smażymy minutkę na oliwie. Dodajemy pomidory i smażymy kilka minut. Wkładamy przecier i zostawiamy na średnim ogniu na ok. 15 minut.
Dorzucamy listki bazylii (lekko je porozrywać na mniejsze kawałki), solimy i pieprzymy. Dodajemy 3/4 startej mozzarelli i mieszamy, aż cały ser się rozpuści. Dorzucamy makaron i mieszamy aż wszystko się połączy. Nakładamy porcje na talerze, posypujemy resztą startej mozzarelli. Relaksujemy się przy pysznym posiłku :)

Drukuj



3 thoughts on “Spaghetti z pomidorami i mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *