fbpx

Ekspresowy czekoladowy torcik a la kopiec kreta (bez miksowania)

by Kucharka w baletkach

Świętowałyśmy urodziny. Miał być tort. Zapowiedziany, więc nie można było się wycofać mimo braku miksera i tortownicy. Czasu też było mało, ale to nie powstrzymało. I inspirując się kopcem kreta przygotowałam słodki i pięknie prezentujący się ekspresowy czekoladowy torcik a la kopiec kreta do zrobienia bez użycia miksera.  Wszystkie kawałki poszły migiem, więc to chyba najlepsza rekomendacja :> Spód to trochę nasz swojski murzynek – użyłam ciasta, które wykorzystuję do przygotowania muffinek i w całości również pięknie wyrosło (nawet bez jajek, których przez gapiostwo zapomniałam dodać ;p). Na spodzie rozsmarowałam cieniutką warstwę czekoladowej polewy, a na niej ułożyłam plasterki bananów. Całość wieńczy kopuła z posłodzonego serka mascarpone posypanego startą czekoladą. Może brzmi skomplikowanie, ale w rzeczywistości robi się go naprawdę łatwo i przyjemnie, a umiejętność zrobienia tortu bez miksera czasem bardzo może się przydać. Zapraszam na kawałeczek :>

Ekspresowy czekoladowy torcik a la kopiec kreta (bez miksowania)

(tortownica o średnicy 22 cm)

Ciasto:
~ 2,5 szklanki mąki
~ 1 niepełna szklanka cukru
~ 2 łyżki kakao
~ 1 łyżeczka sody
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 szklanka mleka
~ 1/2 szklanki oleju
~ 2 jajka

Mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek mieszamy razem. Dodajemy mleko, olej i wbijamy jajka. Dokładnie łączymy trzepaczką i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy ok. 35-40 minut w 190 stopniach (sprawdzamy patyczkiem czy jest już przepieczone). Wyjmujemy i studzimy, a następnie wyrównujemy ciasto ścinając wyrosły wierzch.

Polewa:
~ 50 g czekolady mlecznej
~ 50 g czekolady gorzkiej
~ 2 łyżki masła

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy masło. Gdy się wszystko połączy wylewamy i równomiernie rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.

Wierzch:
~ 2 banany
~ 250 g serka mascarpone
~ 2 łyżki cukru
~ 50 g czekolady mlecznej

Na polewie układamy banana pokrojonego w plasterki. Przykrywamy serkiem wymieszanym z cukrem tworząc kopułę. Na wierzchu posypujemy startą czekoladę lekko dociskając. Schładzamy i podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

gin 6 listopada 2016 - 22:45

No proszę – pięknie wybrnęłaś z sytuacji. Torcik jak marzenie :)

Odpowiedz
Kinga 7 listopada 2016 - 05:46

Świetny pomysł! :-)

Odpowiedz
Ania S 7 listopada 2016 - 08:10

Bardzo pomysłowy i na pewno pyszny – proste połączenia są często najlepsze :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close