fbpx

Dwuskładnikowe wegańskie gofry owsiane

by Kucharka w baletkach

Owsiane gofry to zawsze moje śniadanie, kiedy przyjeżdżam w rodzinne strony. Może kiedyś dorobię się własnej gofrownicy, choć na razie moja kuchnia jest na tyle mała, że nie miałabym już nawet, gdzie jej położyć (góra szafek już nawet jest zajęta ;p). Ale pracuję nad czymś super i ostatnio próbuję jeszcze częściej wegańskich opcji niż przedtem i postanowiłam dać szansę wegańskim gofrom. Ale, żeby nadmiernie nie komplikować i utrudniać życia sobie rano (bo przecież poranki muszą być bezstresowe ;-)) postawiłam na bardzo prosty przepis, który wykorzystuję też do zrobienia placków i powstały dwuskładnikowe wegańskie gofry owsiane. Z trwogą wykładałam masę na gofrownicę, bo już nie raz zeskrobywałam nieudane gofry z gofrownicy. Ale te dwuskładnikowe wegańskie gofry owsiane wysunęły się idealnie i teraz wiem, że od dzisiejszego poranka nastała era wegańskich gofrów. Dzięki bananowi są już lekko słodkie i idealnie komponują się z innymi sezonowymi owocami. Przepis perełka. Zapraszam ;-)

Dwuskładnikowe wegańskie gofry owsiane

(3 gofry)

~ 1/2 małego banana (ok. 50 g miąższu)
~ 100 g płatków owsianych
~ 150 ml wody

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy blenderem na gładką masę. Odstawiamy na przynajmniej 30 minut (ja zrobiłam to wieczorem i odstawiałam na noc, żeby od razu działać ;)).

Rozgrzewamy gofrownicę i wykładamy masę. Smażymy gofry i podajemy wedle gustu. U mnie z bananami i borówkami. Smacznego!

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close