fbpx

Bezglutenowa tarta z budyniem, truskawkami i borówkami

by Kucharka w baletkach

Bezglutenowa tarta z budyniem, truskawkami i borówkami to tarta, która lekko osłodzi początek tygodnia.

Osłoda poniedziałku to stała się taka mała tradycja. Jednak, myślę, że na początku tygodnia nikt nie będzie narzekał patrząc na takie sezonowe cuda. Tym bardziej jeśli zdecyduje się takie zrobić we własnej kuchni ;)

Kilka dni temu prezentowałam tradycyjną kruchą tartę z budyniem i borówkami. Dzisiaj natomiast postanowiłam stworzyć coś podobnego. Jednak tym razem to tarta z mąki gryczanej, więc w wersji bez glutenu.

Bezglutenowa tarta z budyniem, truskawkami i borówkami smakuje równie dobrze co tradycyjna

Bezglutenowa tarta z budyniem, borówkami i truskawkami od góry

Powstała więc przepyszna bezglutenowa tarta z budyniem, truskawkami i borówkami. Jeżeli obserwujesz mnie na Instagramie można było zobaczyć, że pierwsze podejście do bezglutenowej tarty, którą próbowałam zrobić z samej mąki ziemniaczanej, nie było zbyt udane…

Postawiłam potem na moja ukochaną mąkę, która jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. W ruch weszła więc mąka gryczana. Nie każdy jest fanem gryki. Gwarantuję jednak, że w tym wypadku w ogóle jej nie czuć. Dominuje tutaj masło, budyń i owoce. Oczywiście czuć troszkę, że ciasto jest inne, ale tarta i tak smakuje cudownie.

Niech potwierdzeniem tego, że tarta z mąki gryczanej z budyniem, truskawkami i borówkami jest przepyszna niech będzie, że połowę jej zjadł mój tata, który nienawidzi wszelkich zdrowych czy udziwnionych wypieków ;)

Bezglutenowa tarta z budyniem, truskawkami i borówkami

Drukuj
Liczba porcji: 10 (tartownica o średnicy 28 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 234 kalorii 5 g białka, 30 g węglowodanów, 10 g tłuszczy, 2 g błonnika na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Spód:

  • 175 g mąki gryczanej
  • 100 g masła (prawdziwego, prosto z lodówki)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka (ok. 2 szklanki)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g borówek i 200 g borówek

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  1. Masło "siekamy" z mąką widelcem. Dodajemy żółtko, cukier i sól. Szybko wyrabiamy na jednolite ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
  2. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a ciastem wylepiamy formę do tarty (nie trzeba natłuszczać, bo ciasto już same w sobie jest wystarczająco tłuste ;)). Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 minut do lekkiego zarumienienia.
  3. Dla pewności można jeszcze obciążyć suchą fasolą, żeby nie wybrzuszyło się, ale mąka gryczana już sama w sobie jest dość ciężka, więc nie jest to konieczne ;)

Masa budyniowa:

  1. 400 ml zagotowujemy z 1/4 szklanki cukru, a w międzyczasie 100 ml mleka ubijamy trzepaczką energicznie z żółtkiem, mąką i ekstraktem. Gdy mleko się zagotuje zmniejszamy ogień na średni i ostrożnie wlewamy mieszaninę cały czas mieszając trzepaczką. Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia i wylewamy na podpieczony spód.
  2. Na wierzchu układamy pokrojone w połówki lub ćwiartki truskawki i umyte i osuszone borówki.
  3. Odstawiamy przynajmniej na 2 godzinki, żeby wystygło. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)
Bezglutenowa tarta z budyniem kawałek
Bezglutenowa tarta z budyniem przekrój

coś na dokładkę?

6 komentarzy

Magda 27 maja 2019 - 16:34

Jesteś wspaniała ! Bezglutenowa wersja cud malina ;) mogę na Ciebie liczyć ! A mąkę gryczana i zapach gryki uwielbiam ! Dobrze ze nie ma tu jaglanej ( tej akurat nie mogę z uwagi na nietolerancję ) dziękuje !!!

Odpowiedz
pinkyyy 28 maja 2019 - 09:26

Dziękuję kochana za takie miły słowa <3 <3 <3 Cieszę się, że trafiłam z mąką i będę wiedziała tez której używać na przyszłość :D Ja sama też gryczaną uwielbiam, więc przyjemność po mojej stronie <3

Odpowiedz
Ervi 30 maja 2019 - 06:13

Wspaniała. PIękna Ci wyszła ;)

Odpowiedz
zosia 23 czerwca 2019 - 09:48

Dawno nie jadłam tak dobrej tarty :D

Odpowiedz
pinkyyy 23 czerwca 2019 - 12:37

Oj jak miło mi to słyszeć ❤️

Odpowiedz
Agnieszka 14 maja 2020 - 19:27

Krem wyszedł bardzo gęsty i bardzo go mało.
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki kopiate czy płaskie ?

Odpowiedz

Skomentuj

Close