Bezglutenowa tarta z budyniem, truskawkami i borówkami to tarta, która lekko osłodzi początek tygodnia.
Osłoda poniedziałku to stała się taka mała tradycja. Jednak, myślę, że na początku tygodnia nikt nie będzie narzekał patrząc na takie sezonowe cuda. Tym bardziej jeśli zdecyduje się takie zrobić we własnej kuchni ;)
Kilka dni temu prezentowałam tradycyjną kruchą tartę z budyniem i borówkami. Dzisiaj natomiast postanowiłam stworzyć coś podobnego. Jednak tym razem to tarta z mąki gryczanej, więc w wersji bez glutenu.
Bezglutenowa tarta z budyniem, truskawkami i borówkami smakuje równie dobrze co tradycyjna
Powstała więc przepyszna bezglutenowa tarta z budyniem, truskawkami i borówkami. Jeżeli obserwujesz mnie na Instagramie można było zobaczyć, że pierwsze podejście do bezglutenowej tarty, którą próbowałam zrobić z samej mąki ziemniaczanej, nie było zbyt udane…
Postawiłam potem na moja ukochaną mąkę, która jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. W ruch weszła więc mąka gryczana. Nie każdy jest fanem gryki. Gwarantuję jednak, że w tym wypadku w ogóle jej nie czuć. Dominuje tutaj masło, budyń i owoce. Oczywiście czuć troszkę, że ciasto jest inne, ale tarta i tak smakuje cudownie.
Niech potwierdzeniem tego, że tarta z mąki gryczanej z budyniem, truskawkami i borówkami jest przepyszna niech będzie, że połowę jej zjadł mój tata, który nienawidzi wszelkich zdrowych czy udziwnionych wypieków ;)
SKŁADNIKI
Spód:
- 175 g mąki gryczanej
- 100 g masła (prawdziwego, prosto z lodówki)
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka (ok. 2 szklanki)
- 1/4 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g borówek i 200 g borówek
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Masło "siekamy" z mąką widelcem. Dodajemy żółtko, cukier i sól. Szybko wyrabiamy na jednolite ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
- Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a ciastem wylepiamy formę do tarty (nie trzeba natłuszczać, bo ciasto już same w sobie jest wystarczająco tłuste ;)). Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 minut do lekkiego zarumienienia.
- Dla pewności można jeszcze obciążyć suchą fasolą, żeby nie wybrzuszyło się, ale mąka gryczana już sama w sobie jest dość ciężka, więc nie jest to konieczne ;)
Masa budyniowa:
- 400 ml zagotowujemy z 1/4 szklanki cukru, a w międzyczasie 100 ml mleka ubijamy trzepaczką energicznie z żółtkiem, mąką i ekstraktem. Gdy mleko się zagotuje zmniejszamy ogień na średni i ostrożnie wlewamy mieszaninę cały czas mieszając trzepaczką. Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia i wylewamy na podpieczony spód.
- Na wierzchu układamy pokrojone w połówki lub ćwiartki truskawki i umyte i osuszone borówki.
- Odstawiamy przynajmniej na 2 godzinki, żeby wystygło. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)
6 komentarzy
Jesteś wspaniała ! Bezglutenowa wersja cud malina ;) mogę na Ciebie liczyć ! A mąkę gryczana i zapach gryki uwielbiam ! Dobrze ze nie ma tu jaglanej ( tej akurat nie mogę z uwagi na nietolerancję ) dziękuje !!!
Dziękuję kochana za takie miły słowa <3 <3 <3 Cieszę się, że trafiłam z mąką i będę wiedziała tez której używać na przyszłość :D Ja sama też gryczaną uwielbiam, więc przyjemność po mojej stronie <3
Wspaniała. PIękna Ci wyszła ;)
Dawno nie jadłam tak dobrej tarty :D
Oj jak miło mi to słyszeć ❤️
Krem wyszedł bardzo gęsty i bardzo go mało.
Mąka ziemniaczana – 2 łyżki kopiate czy płaskie ?