fbpx

Wegańskie dwuskładnikowe placki bananowe

by Kucharka w baletkach

Wegańskie dwuskładnikowe placki bananowe to placki, który powinien znać każdy.

Nie znam chyba nikogo, kto nie lubiłby banana w jakiejś postaci. Nawet ja, która nie przepadam za bananem w całości, bo ma dla mnie dziwną konsystencję, pokochałam go właśnie w plackach, gofrach, ciastach i koktajlach.

Banany świetnie zastępują w wielu przypadkach jajka. Jednak też są źródłem zdrowej pysznej słodyczy, nadają odpowiedniej konsystencji czy objętości. Zamrożenie bananów, a potem zmiksowanie ich w blenderze przekształca je w najłatwiejsze i najszybsze fit lody.

Reasumując – banany są super i można z nimi wyczarować naprawdę wiele pysznych rzeczy. Takich jak te najłatwiejsze placki tylko z 2 składników.

Robiąc już dwuskładnikowe lody z bananów i masła orzechowego miałam myśl, że taki minimalizm to się nawet nie śnił filozofom ;) Jednak ten minimalizm smakuje lepiej niż wiele skomplikowanych przepisów. I tak samo jest z tymi przecudownymi plackami.

Wegańskie dwuskładnikowe placki bananowe idealne na każdą porę dnia

Wegańskie dwuskładnikowe placki bananowe to placki, których nie da się zrobić tylko raz. Są tak łatwe i szybkie, a jednocześnie smaczne, że chce się potem robić non stop. Żeby jeszcze ułatwić ten proces bardzo polecam zmielić płatki wieczorem, odstawić do lodówki, a po wstaniu od razu smażyć. Ja tak zawsze robię, bo lubię dostać śniadanie szybko rano ;)

Jednak takie placki bananowe świetnie też nadadzą się na fit podwieczorek, przekąskę czy nawet na deser. Można podać je w fit sposób z owocami i jogurtem albo w wersji na bogato z ubitą śmietaną i czekoladą. W każdej będą smakowały super. Bardzo polecam i zapraszam :)

Wegańskie dwuskładnikowe placki bananowe

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 240 kalorii 9b, 45w, 3t, 6bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 mały banan(ok. 100 g miąższu)
  • 100 g płatków owsianych
  • 2/3 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE

  1. Płatki owsiane mielimy na mąkę (ja użyłam rozdrabniacza i dał radę ;)).
  2. Dodajemy pokrojonego banana i wodę. Ponownie miksujemy. Odstawiamy przynajmniej na godzinę (najlepiej na noc).
  3. Po tym czasie jeżeli masa powinna przypominać w konsystencji gęstą śmietanę. Jeżeli jest za gęsta dodajemy troszkę wody.
  4. Smażymy placki. Podajemy dowolnie (u mnie już niewegańsko z twarożkiem cynamonowym i masłem orzechowym ;)). Smacznego :)

coś na dokładkę?

6 komentarzy

Ania S 6 grudnia 2015 - 13:38

Przepis widziałam, ale jeszcze takich nie robiłam, choć z takich składników nie mogą być nie dobre :) Twoje wyszły śliczne i kształtne :)

Odpowiedz
Ervisha 6 grudnia 2015 - 14:09

Placuszki świetne :) Będę musiała zrobić :)

Odpowiedz
Olga Pi 6 grudnia 2015 - 15:19

Świetny przepis:)

Odpowiedz
Ervisha 6 grudnia 2015 - 20:47

Czyli ogólnie przegląd ok? :)
Jeśli chodzi o prezent to nie musi być nic wymyślnego – może być skromnie :) Liczy się pamięć i Twoi bliscy ucieszą się nawet z czekoladowego Mikołaja ;) W Święta nie chodzi o prezenty ale o to by być razem z ludźmi, których kochamy, by wybaczyć sobie, pojednać się ze sobą, Bogiem ;) Fakt – przyjemnie jest coś dostać, ale nie to jest istotą Świąt :)

Odpowiedz
Ervisha 6 grudnia 2015 - 20:52

Czyli ogólnie przegląd ok? :)
Jeśli chodzi o prezent to nie musi być nic wymyślnego – może być skromnie :) Liczy się pamięć i Twoi bliscy ucieszą się nawet z czekoladowego Mikołaja ;) W Święta nie chodzi o prezenty ale o to by być razem z ludźmi, których kochamy, by wybaczyć sobie, pojednać się ze sobą, Bogiem ;) Fakt – przyjemnie jest coś dostać, ale nie to jest istotą Świąt :)

Odpowiedz
Kinga 7 grudnia 2015 - 05:49

Smacznie :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close