Gofry owsiane, czyli dwuskładnikowe gofry z płatków owsianych to jedne z moich ulubionych i najczęściej powtarzanych gofrów. Dodatkowo, są świetną alternatywą dla tradycyjnej owsianki, robi się je szybko i łatwo, a pasują do wszelkich dodatków – zarówno na słono, jak i na słodko. Ja gofry owsiane najczęściej jadam z twarożkiem i duszonymi jabłkami, ale to są zdecydowanie moje ulubione smaki i każdy powinien znaleźć własne ulubione ;) Dwuskładnikowe gofry z płatków dają Wam pełen wachlarz możliwości, więc nie mogą się znudzić i jestem pewna, że będziecie do nich chętnie wracać :)
SKŁADNIKI
- 8-10 łyżek płatków owsianych (ok. 100 g)
- 2 jajka
- do podania: twarożek / jogurt / duszone jabłka / świeże owoce / syrop klonowy / masło orzechowe / nutella
PRZYGOTOWANIE
- Płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc (żeby od razu ruszyć rano ;)) albo na 15 minut.
- Odciskamy z płatek nadmiar wody i wbijamy jajka.
- Połowę masy przelewamy do rozgrzanej lekko natłuszczonej gofrownicy i smażymy ok. 5-6 minut.
- Podajemy wedle uznania: u mnie twarożek, duszone jabłka i masło orzechowe obok. Smacznego :)
4 komentarze
"mama z masłem orzechowym i syropem klonowy" <3 Ja się z twoją mamą tak bardzo zgadzam :>>> Zaraz po mojej, moja ulubiona mama :P Buziaczki dla niej!
+płatki owsiane górskie czy błyskawiczne ?
ups, i tak nie mam gofrownicy xp kolejny zakup na liście, po grillu elektrycznym. (mama mnie zabije)
Zawsze górskie! No ja też tutaj nie mam, dlatego w domu trzeba gofrować :D Moja mama też śle buziaczki :*
najlepsze gofry! zdecydowanie moje smaki :)