fbpx

Gofry owsiane – dwuskładnikowe gofry z płatków owsianych idealne na śniadanie

by Kucharka w baletkach

Gofry owsiane, czyli dwuskładnikowe gofry z płatków owsianych to jedne z moich ulubionych i najczęściej powtarzanych gofrów. Dodatkowo, są świetną alternatywą dla tradycyjnej owsianki, robi się je szybko i łatwo, a pasują do wszelkich dodatków – zarówno na słono, jak i na słodko. Ja gofry owsiane najczęściej jadam z twarożkiem i duszonymi jabłkami, ale to są zdecydowanie moje ulubione smaki i każdy powinien znaleźć własne ulubione ;) Dwuskładnikowe gofry z płatków dają Wam pełen wachlarz możliwości, więc nie mogą się znudzić i jestem pewna, że będziecie do nich chętnie wracać :)

Gofry owsiane

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 265 kalorii 12B, 32W, 9T, 4 bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 8-10 łyżek płatków owsianych (ok. 100 g)
  • 2 jajka
  • do podania: twarożek / jogurt / duszone jabłka / świeże owoce / syrop klonowy / masło orzechowe / nutella

PRZYGOTOWANIE

  1. Płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc (żeby od razu ruszyć rano ;)) albo na 15 minut.
  2. Odciskamy z płatek nadmiar wody i wbijamy jajka.
  3. Połowę masy przelewamy do rozgrzanej lekko natłuszczonej gofrownicy i smażymy ok. 5-6 minut.
  4. Podajemy wedle uznania: u mnie twarożek, duszone jabłka i masło orzechowe obok. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Joanna Kołodziejska 8 czerwca 2014 - 16:33

"mama z masłem orzechowym i syropem klonowy" <3 Ja się z twoją mamą tak bardzo zgadzam :>>> Zaraz po mojej, moja ulubiona mama :P Buziaczki dla niej!
+płatki owsiane górskie czy błyskawiczne ?

Odpowiedz
Joanna Kołodziejska 8 czerwca 2014 - 16:34

ups, i tak nie mam gofrownicy xp kolejny zakup na liście, po grillu elektrycznym. (mama mnie zabije)

Odpowiedz
admin 8 czerwca 2014 - 19:58

Zawsze górskie! No ja też tutaj nie mam, dlatego w domu trzeba gofrować :D Moja mama też śle buziaczki :*

Odpowiedz
teenager ;) 9 czerwca 2014 - 04:09

najlepsze gofry! zdecydowanie moje smaki :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close