Dyniowe placki owsiane z jabłkiem

Weekend już za rogiem, więc to idealny czas na małą propozycję weekendowego śniadania, nad którym możemy posiedzieć kilka chwil dłużej. A tym razem na umilenie poranka zapraszam Was na dyniowe placki owsiane z jabłkiem. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe, a dynia, jabłko i cynamon to trio, które po zjedzeniu tych placków zapamiętacie na długo. Jabłka ukryte w cieście dyniowym robią się mięciutkie od ciepła, a nutka cynamonu sprawia, że na myśl od razu przychodzi szarlotka… Ale nie byle jaka, bo dyniowa – równie pyszna i oryginalna. Dyniowe placki owsiane z  jabłkiem to właśnie taka mini próba zaserwowania sobie deseru na śniadanie, z tym, że zdrowego, słodkiego i zdrowego. Zapraszam :)

Dyniowe owsiane placki z jabłkiem

(8-10 sztuk)

~ 300 g dyni (waga przed upieczeniem)
~ 8-10 łyżek płatków owsianych
~ 1 jajko
~ 1/2 szklanki wody/mleka
~ 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 1/2 łyżeczki cynamonu
~ 1 duże jabłko
~ do podania: twarożek/ricotta/jogurt🙂

Dynię pieczemy w 190 stopniach ok. 30 minut (do miękkości) i studzimy (najlepiej po prostu kupić dużą sztukę, obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i upiec – będziecie mieli na wiele razy ;)).

Płatki za pomocą blendera miksujemy na proszek. Dodajemy wodę lub mleko, dynię, jajko, proszek i cynamon. Miksujemy ponownie do połączenia i odstawiamy na 15 minut (najlepiej zrobić to wieczorem, a rano już tylko smażyć ;)).

Jabłko obieramy i kroimy na plasterki. Łyżką wykładamy porcje ciasta na rozgrzaną patelnie. Na każdym układamy plasterki pokrojonego jabłka i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Smażymy z obydwóch stron. Podajemy z twarożkiem, ricotta lub jogurtem. Smacznego :)

Drukuj



4 thoughts on “Dyniowe placki owsiane z jabłkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *