fbpx

Curry z kurczakiem, dynią i brokułami

by Kucharka w baletkach

Curry z kurczakiem, dynią i brokułami to moje ulubione curry.

Kiedyś myślałam, że robię smaczne curry. Jednak, dopiero, kiedy zrobiłam prawdziwe curry zrozumiałam, że teraz robię wspaniałe curry, którego nie powstydziłaby się żadna tajska knajpa.

Stało się to w końcu, kiedy odważyłam się otworzyć tajemniczą puszkę z mleczkiem kokosowym, którą kupiłam wieki temu i która jakoś mnie onieśmielała. I nie pozostało mi nic innego, jak dokupić liście kaffiru i zrobić przecudowne curry z kurczakiem i dynią, do którego będę wracała milion tysięcy razy.

Curry z kurczakiem, dynią i brokułami jest najlepsze

Curry z kurczakiem, dynią i brokułami na talerzu

Mleczko kokosowe daje przyjemnie kremowy i lekko kokosowy, ale nie dominujący smak. Co więcej, z delikatnym kurczakiem, lekko słodką dynią i nutką cytrusową od liści limonki curry wychodzi wspaniałe. A liście kaffiru starczą Wam na wiele curry i innych dań. Nie są drogie, tylko trzeba wiedzieć, gdzie ich szukać. Ja dorwałam w sklepie z kuchniami świata za 6 zł ;)).

I róbcie pyszne dyniowe curry z kurczakiem i brokułami :)

Drukuj

Curry z kurczakiem, dynią i brokułami

Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 650 kalorii, 38b, 27w, 45t, 4bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 3 cebulki dymki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 dużej piersi z kurczaka (ok. 300 g)
  • 400 g dyni (waga po obraniu)
  • 1/2 brokuła (ok. 200 g)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (ok. 400 ml)
  • 4 listki kaffiru
  • 2 łyżki pasty curry (zielonej / żółtej najlepiej)
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • do podania: ugotowany ryż /kasza / makaron ryżowy

PRZYGOTOWANIE

  1. Na oleju (kokosowym najlepiej) podsmażamy posiekane cebulki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi papryczkami chili (bez pestek ;))
  2. Dodajemy pokrojoną w kawałeczki pierś z kurczaka przyprawioną papryką, solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, aż mięso lekko dojdzie. Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię i liście kaffiru. Smażymy 2 minutki.
  3. Dodajemy pastę curry, wlewamy mleczko kokosowe oraz 3-4 łyżki wody.
  4. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. 
  5. Dodajemy podzielony na różyczki brokuł i dusimy jeszcze ok. 7-8 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie (w razie potrzeby dolewamy troszkę wody).
  6. Wyjmujemy liście kaffiru. W razie potrzeby solimy i pieprzymy. Podajemy z makaronem ryżowym posypane kolendrą (świeżą lub suszoną ;)). Smacznego :)

coś na dokładkę?

6 komentarzy

Katarzyna 11 października 2017 - 17:51

Moje smaki :) same zdrowe składniki :)

Odpowiedz
Zuza 11 października 2017 - 18:39

smakowicie

Odpowiedz
Domowe Potrawy 11 października 2017 - 20:37

Robię podobne danie tylko zamiast dyni daję ananasa i paprykę:)

Odpowiedz
Ewa 12 października 2017 - 12:17

Świetny pomysł. Gratuluję:)

Odpowiedz
Pola 17 października 2019 - 12:58

Fajnie kolorowe danie, jeszcze nic z curry nie jadłam

Odpowiedz
pinkyyy 17 października 2019 - 14:32

Dziękuję bardzo <3 Nic tylko robić ;-)

Odpowiedz

Skomentuj

Close