Curry z kurczakiem, dynią i brokułami to moje ulubione curry.
Kiedyś myślałam, że robię smaczne curry. Jednak, dopiero, kiedy zrobiłam prawdziwe curry zrozumiałam, że teraz robię wspaniałe curry, którego nie powstydziłaby się żadna tajska knajpa.
Stało się to w końcu, kiedy odważyłam się otworzyć tajemniczą puszkę z mleczkiem kokosowym, którą kupiłam wieki temu i która jakoś mnie onieśmielała. I nie pozostało mi nic innego, jak dokupić liście kaffiru i zrobić przecudowne curry z kurczakiem i dynią, do którego będę wracała milion tysięcy razy.
Curry z kurczakiem, dynią i brokułami jest najlepsze
Mleczko kokosowe daje przyjemnie kremowy i lekko kokosowy, ale nie dominujący smak. Co więcej, z delikatnym kurczakiem, lekko słodką dynią i nutką cytrusową od liści limonki curry wychodzi wspaniałe. A liście kaffiru starczą Wam na wiele curry i innych dań. Nie są drogie, tylko trzeba wiedzieć, gdzie ich szukać. Ja dorwałam w sklepie z kuchniami świata za 6 zł ;)).
I róbcie pyszne dyniowe curry z kurczakiem i brokułami :)
SKŁADNIKI
- 3 cebulki dymki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1/2 dużej piersi z kurczaka (ok. 300 g)
- 400 g dyni (waga po obraniu)
- 1/2 brokuła (ok. 200 g)
- 1 puszka mleczka kokosowego (ok. 400 ml)
- 4 listki kaffiru
- 2 łyżki pasty curry (zielonej / żółtej najlepiej)
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju roślinnego
- do podania: ugotowany ryż /kasza / makaron ryżowy
PRZYGOTOWANIE
- Na oleju (kokosowym najlepiej) podsmażamy posiekane cebulki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi papryczkami chili (bez pestek ;))
- Dodajemy pokrojoną w kawałeczki pierś z kurczaka przyprawioną papryką, solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, aż mięso lekko dojdzie. Dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię i liście kaffiru. Smażymy 2 minutki.
- Dodajemy pastę curry, wlewamy mleczko kokosowe oraz 3-4 łyżki wody.
- Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut.
- Dodajemy podzielony na różyczki brokuł i dusimy jeszcze ok. 7-8 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie (w razie potrzeby dolewamy troszkę wody).
- Wyjmujemy liście kaffiru. W razie potrzeby solimy i pieprzymy. Podajemy z makaronem ryżowym posypane kolendrą (świeżą lub suszoną ;)). Smacznego :)
6 komentarzy
Moje smaki :) same zdrowe składniki :)
smakowicie
Robię podobne danie tylko zamiast dyni daję ananasa i paprykę:)
Świetny pomysł. Gratuluję:)
Fajnie kolorowe danie, jeszcze nic z curry nie jadłam
Dziękuję bardzo <3 Nic tylko robić ;-)