fbpx

Sernik z jabłkami i kruszonką

by Kucharka w baletkach

Sernik z jabłkami i kruszonką to taka malutka przerwa od dalszego dyniowania, bo zapewniam Was, że jeszcze wiele się tu dyni pojawi :> A tymczasem korzystamy z kolejnych cudownych darów jesieni i moich ulubionych owoców, czyli jabłek. Ten weekend u mnie w domu generalnie jest bardzo bogaty w słodkości, bo przewinęły się już 2 torty i 2 ciasta, a jest nas tylko piątka, więc myślę, że to dość dobry wynik :p Ale to ciasto jest u mnie zdecydowanie numerem 1 w ten weekend – kocham serniki i kocham jabłka, a mieć obydwa na raz to aż za dużo dobra w jednym! Sernik z jabłkami i kruszonką nie jest bardzo trudny, a całkowity czas miksowania to niecała minuta (Wy też tak macie, że lubicie, jak ciasta nie trzeba miksować, tylko wystarczy ręka i łyżka? :D). Dodatkowo, po domu roznosi się taki piękny korzenny zapach, a sernik smakuje jesienią i wiem, że zagości u nas jeszcze nie raz w najbliższym czasie! Jest przyjemnie słodki i delikatny z małą nutką wanilii i wyraźną nutą cynamonu… Sernik marzenie! Zapraszam :)

Sernik z jabłkami i kruszonką

«Íï

Spód:
~ 1 szklanka mąki pszennej (ok. 120 g)
~ 75 g masła lub margaryny
~ 1/4 szklanki cukru
~ 1 żółtko
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki łączymy i formujemy kulkę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinkę. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy.Podpiekamy w 180 stopniach przez ok. 10 minut.

 

Masa serowa:
~ 1 kg twarogu półtłustego zmielonego
~ 2 budynie waniliowe (po 40 g każdy)
~ 1/2 szklanki cukru
~ 2 jajka + 1 białko
~ 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Twaróg miksujemy z budyniami i cukrem. Dodajemy jajka, białko i ekstrakt. Ponownie miksujemy do połączenia składników i wylewamy na podpieczony spód.

Wierzch:
~ 1 duże jabłko (ok. 200 g)
~ 100 g mąki pszennej
~ 50 g masła lub margaryny
~ 1-2 łyżki cukru brązowego
~ 1 łyżeczka cynamonu

Jabłko obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na wierzchu wylanej przed chwilą masy serowej i posypujemy cynamonem.

Mąkę mieszamy z masłem jak na zacierki (tworzymy troszkę grudek ;)). Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Wysypujemy na wierzch sernika. Całość pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy sernik się przepiekł i zostawiamy go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdy przestygnie wyjmujemy. Smacznego :)

«Íï

coś na dokładkę?

2 komentarze

Natalia 15 października 2017 - 10:46

Sernik z kruszonką? Takiego to jeszcze nie jadłam! :D

Odpowiedz
Ervisha 15 października 2017 - 11:42

Sernik z jabłkami robiłam raz, moze dwa razy i wszystkim smakował o wiele bardziej niż sernikoszarlotka :) Dawno takiego nie piekłam – w sumie dawno nie piekłam sernika… ostatni to z kruchym, kakaowym ciastem i wiśniami ;) Może czas wrócić do tego z jabłkami? ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close