Farfalle z młodą kapustą i ricottą

Można na tyle ciekawych i przepysznych sposobów wykorzystać młodą kapustę, a jej sezon jest taki krótki, że w domu nawet nie silimy się na oryginalność i zazwyczaj z mamą po prostu gotujemy ćwiartki do obiadu (dla taty oczywiście potem polewamy podsmażoną bułką tartą ;p). I dopiero tutaj w stolicy mogę zrobić wszystko po swojemu i poczarować, a młoda kapusta daje duże pole do popisu. Tym razem proponuję wykorzystanie jej w bardzo szybkim, smacznym makaronie z ricott, a dokładniej w farfalle z młodą kapustą i ricottą. A to bardzo szybkie idealnie wpasowuje się w sam środek zabieganego tygodnia :> Wegetarianie oczywiście rezygnują z szynki parmeńskiej, a po prostu wrzucają więcej suszonych pomidorków. I dużą szczypta wędzonej papryki by się przydała, a farfalle z młodą kapustą i ricottą wyjdzie idealne ;) Zapraszam :)

Farfalle z młodą kapustą i ricottą

~ 100-150 g makaronu farfalle
~ 5-6 cebulek dymek
~ 1/2 główki młodej kapusty (ok. 300 g)
~ 4 plastry szynki parmeńskiej
~ 50 g suszonych pomidorów
~ 150 g ricotty
~ 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g)
~ sól, pieprz
~ 1-2 łyżki oliwy

Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy.
Na oliwie podsmażamy pokrojone w ćwiartki cebulki (ja miałam bardzo małe, ale jeżeli macie większe to je posiekajcie ;)). Dodajemy pokrojoną szynkę parmeńską i posiekane pomidory suszone. Smażymy ok. 1 minutkę i wrzucamy poszatkowaną drobno młodą kapustę. Dusimy na średnim ogniu, aż kapusta zmięknie (ok. 6-7 minut). Dodajemy makaron i ricottę. Dokładnie mieszamy. Wrzucamy posiekaną mozzarellę, solimy i pieprzymy. Mieszamy i zostawiamy na ogniu, aż mozzarella się roztopi. Mieszamy ostatni raz i podajemy. Smacznego :)


Viva Ricotta! edycja IV

Drukuj



4 thoughts on “Farfalle z młodą kapustą i ricottą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *