Jednoporcjowe tarty ze szparagami, ricottą, szynką parmeńską i parmezanem to idealne danie na koniec sezonu na szparagi. Maj już się powoli kończy. To niestety zwiastuje końcówkę sezonu szparagowego. Trzeba więc jeszcze korzystać i łapać pęczki, które nawiną się pod ręce!
Mi szparagi zawsze kojarzą się z elegancją. Uważam, że to takie piękne warzywo. Nic dziwnego, że kuchnia francuska tak je lubi, a szparagi tak do niej pasują.
Dzisiaj jednak mam dla Was trochę kuchnię fusion. Jest tarta, więc jest troszkę po francusku. Jednak, jest też ricotta i szynka parmeńska, więc po włosku też. Najważniejsze jednak, że jest niezwykle smacznie. Zapraszam na jednoporcjowe tarty ze szparagami, ricottą, szynką parmeńską i parmezanem.
Często, kiedy wracam do domu piekę tarty, które z mamą uwielbiamy. Jednak, na studiach mieszkałam sama i gotowałam tylko dla siebie. Stąd powstał pomysł na jednoporcjowe tarty ze szparagami, ricottą, szynką parmeńską i parmezanem.
Takie tarty wychodzą naprawdę przepyszne, łatwo je zamrażać i pięknie się prezentują. Choć już nie mieszkam do końca sama, do dzisiaj zdarza mi się przygotować takie jednoporcjowe tarty nawet kiedy gotuję dla dwóch ;)
Składniki tutaj tworzą magiczny zestaw. Mamy tutaj kremową delikatną ricottę, szparagi, wyrazistą wędzoną szynkę i pikantny parmezan. Choć z kuchnią francuską i francuskimi tartami to danie ma tylko wspólny kształt, to i tak zachowuje piękno i wytworność francuskiej kuchni. Zapraszam serdecznie :)
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- solidna szczypta soli
Nadzienie:
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 200 g ricotty
- 4 plastry szynki parmeńskiej (ok. 80 g)
- 50 g parmezanu
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
- Mąkę wsypujemy do miseczki. Dodajemy sól, oliwę i wbijamy jajko. Dolewamy 4-5 łyżek wody i wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dolewamy troszkę wody, ale ciasto ma być troszkę kleiste ;)).
- Dzielimy na pół i wilgotnymi (!) dłońmi formujemy 2 spody do tart na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce. Podpiekamy ok. 10-15 minut w rozgrzanym piekarniku.
Nadzienie:
- Od szparagów odrywamy twarde końcówki i gotujemy je ok. 5 minut do miękkości. Odcedzamy i lekko studzimy.
- Szynkę parmeńską wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż stanie się chrupiąca.
- Do podpieczonych spodów wkładamy ricottę rozsmarowując ją równomiernie. Posypujemy solą, pieprzem i gałką.
- Na wierzch układamy plastry szynki, a na nie szparagi. Posypujemy startym parmezanem.
- Pieczemy ok. 15 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy i podajemy. Smacznego :)
3 komentarze
Szparagi nie są moją miłością ale przypomniałaś mi jak dawno nie jadłam tarty :)
Smacznie :-)
Szparagi dodaję często do moich lunchy, ale muszę zrobić z nich coś, w czym odegrają główną rolę :)