fbpx

Jednoporcjowe tarty ze szparagami, ricottą, szynką parmeńską i parmezanem

by Kucharka w baletkach

Jednoporcjowe tarty ze szparagami, ricottą, szynką parmeńską i parmezanem to idealne danie na koniec sezonu na szparagi. Maj już się powoli kończy. To niestety zwiastuje końcówkę sezonu szparagowego. Trzeba więc jeszcze korzystać i łapać pęczki, które nawiną się pod ręce!

Mi szparagi zawsze kojarzą się z elegancją. Uważam, że to takie piękne warzywo. Nic dziwnego, że kuchnia francuska tak je lubi, a szparagi tak do niej pasują.

Dzisiaj jednak mam dla Was trochę kuchnię fusion. Jest tarta, więc jest troszkę po francusku. Jednak, jest też ricotta i szynka parmeńska, więc po włosku też. Najważniejsze jednak, że jest niezwykle smacznie. Zapraszam na jednoporcjowe tarty ze szparagami, ricottą, szynką parmeńską i parmezanem.

Często, kiedy wracam do domu piekę tarty, które z mamą uwielbiamy. Jednak, na studiach mieszkałam sama i gotowałam tylko dla siebie. Stąd powstał pomysł na jednoporcjowe tarty ze szparagami, ricottą, szynką parmeńską i parmezanem.

Takie tarty wychodzą naprawdę przepyszne, łatwo je zamrażać i pięknie się prezentują. Choć już nie mieszkam do końca sama, do dzisiaj zdarza mi się przygotować takie jednoporcjowe tarty nawet kiedy gotuję dla dwóch ;)

Składniki tutaj tworzą magiczny zestaw. Mamy tutaj kremową delikatną ricottę, szparagi, wyrazistą wędzoną szynkę i pikantny parmezan. Choć z kuchnią francuską i francuskimi tartami to danie ma tylko wspólny kształt, to i tak zachowuje piękno i wytworność francuskiej kuchni. Zapraszam serdecznie :)

Jednoporcjowe tarty ze szparagami, ricottą, szynką parmeńską i parmezanem

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 574 kalorii 41b, 50w, 26t, 10bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • solidna szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 200 g ricotty
  • 4 plastry szynki parmeńskiej (ok. 80 g)
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
  2. Mąkę wsypujemy do miseczki. Dodajemy sól, oliwę i wbijamy jajko. Dolewamy 4-5 łyżek wody i wyrabiamy ciasto (w razie potrzeby dolewamy troszkę wody, ale ciasto ma być troszkę kleiste ;)).
  3. Dzielimy na pół i wilgotnymi (!) dłońmi formujemy 2 spody do tart na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce. Podpiekamy ok. 10-15 minut w rozgrzanym piekarniku.

Nadzienie:

  1. Od szparagów odrywamy twarde końcówki i gotujemy je ok. 5 minut do miękkości. Odcedzamy i lekko studzimy.
  2. Szynkę parmeńską wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż stanie się chrupiąca.
  3. Do podpieczonych spodów wkładamy ricottę rozsmarowując ją równomiernie. Posypujemy solą, pieprzem i gałką.
  4. Na wierzch układamy plastry szynki, a na nie szparagi. Posypujemy startym parmezanem.
  5. Pieczemy ok. 15 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy i podajemy. Smacznego :)
Jednoporcjowe tarty ze szparagami i ricottą

coś na dokładkę?

3 komentarze

Ervisha 23 maja 2017 - 07:56

Szparagi nie są moją miłością ale przypomniałaś mi jak dawno nie jadłam tarty :)

Odpowiedz
Kinga 23 maja 2017 - 10:29

Smacznie :-)

Odpowiedz
Ania S 23 maja 2017 - 20:34

Szparagi dodaję często do moich lunchy, ale muszę zrobić z nich coś, w czym odegrają główną rolę :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close