fbpx

Fit sernik z musem pistacjowym na kakaowym spodzie, czyli sernik bez cukru dla miłośników pistacji

by Kucharka w baletkach

Fit sernik z musem pistacjowym na kakaowym spodzie to sernik, który chodził za mną już jakiś czas. Podobny, czyli fit sernik z musem pistacjowym, pojawił się na blogu już jakiś czas temu. Jednak, tym razem chciałam pójść w jeszcze większą prostotę i dodać czekoladową nutkę.

Odkąd pojechałam na Sycylię absolutnie zakochałam się w pistacjach i cieszę się, że desery pistacjowe robią się coraz bardziej popularne.

W cukierniach, nawet sieciówkowych, pojawiają się już serniki pistacjowe, pączki z pistacjami, a w tych bardziej rzemieślniczych szaleństwa jak okrągłe croissanty z nadzieniem pistacjowym, napoleonka pistacjowa czy pistacjanka, czyli bułeczka jak cynamonka, ale z nadzieniem pistacjowym.

Okazji więc do spróbowania pistacjowych słodkości jest teraz naprawdę wiele. Mi jednak ciut brakuje większej dostępności tych wszystkich słodkości w wersji fit. Oczywiście, w pojedynczych fit cukierniach pojawiają się opcje pistacjowe bez cukru, ale na razie dość rzadko i nie zawsze są równie satysfakcjonujące co tradycyjne z cukrem. Ja postanowiłam więc zaspokoić taką potrzebę własnymi rękami w domu.

Fit sernik z musem pistacjowym jest łatwy i szybki

Fit sernik z musem pistacjowym w całości

Choć ten sernik jest warstwowy to jego przygotowanie jest naprawdę łatwe i szybkie. Spód kakaowy robi się z zaledwie 3 składników. Masę sernikową robi się na zasadzie wrzucenia wszystkiego do miski i zmiksowania, a mus pistacjowy to zaledwie 2 składniki. Minimalizm i prostota, ale wykorzystane w bardzo sprytny sposób.

Sam sernik nie jest bardzo słodki. Dla mnie słodycz jest odpowiednia, ale jeśli wolisz raczej słodsze desery, możesz dorzucić więcej słodziła. Można też po prostu podać sernik z jakąś słodką polewą. Ja się uzbroiłam w przeróżne fit polewy, a do tego sernika świetnie pasuje smak białej czekolady.

Zapraszam więc na przepyszny zdrowy sernik z musem pistacjowym. Dodam tylko, że jest to nie tylko deser bez cukru, ale też deser dietetyczny i wysokobiałkowy. Jeden duży kawałek, czyli jedna ósma całości to zaledwie 250 kcal, a aż 24 g białka. Przyjemne z pożytecznym i sycącym ;)

Fit sernik z musem pistacjowym na kakaowym spodzie

Drukuj
Liczba porcji: 8 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 250 kalorii 24B, 22W, 10T na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Spód:

  • 100 g suszonych daktyli
  • 40 g płatków owsianych
  • 1 łyżka kakao naturalnego (10 g)

Masa sernikowa:

  • 750 g zmielonego twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 125 g erytrolu lub ksylitolu
  • 1 łyżka kaszki manny / mąki ziemniaczanej

Mus pistacjowy:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 łyżki pasty pistacjowej bez cukru
  • na wierzch: posiekane pistacje

PRZYGOTOWANIE

Spód:  

  1. Daktyle zalewamy gorąca woda i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę zostawiając 1-2 łyżki. Dodajemy płatki owsiane oraz kakao. Miksujemy blenderem na jednolita masę.
  2. Przekładamy na tortownice wyłożona papierem do pieczenia i rozsmarowujemy wilgotną łyżką na spód.

Sernikowa masa:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Wszystkie składniki masy serowej wrzucamy do dużej miski. Miksujemy do połączenia.
  3. Przelewamy do tortownicy.
  4. Wyrównujemy wierzch.
  5. Pieczemy 50 minut, wyjmujemy i studzimy.

Wierzch:

  1. Serek wiejski miksujemy blenderem z pastą.
  2. Wykładamy na wierzch sernika.
  3. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami.
  4. Schładzamy przynajmniej 2 godziny w lodówce. Smacznego :)

Kawałek fit sernika z musem pistacjowym

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close