Fit sernik z musem pistacjowym na kakaowym spodzie to sernik, który chodził za mną już jakiś czas. Podobny, czyli fit sernik z musem pistacjowym, pojawił się na blogu już jakiś czas temu. Jednak, tym razem chciałam pójść w jeszcze większą prostotę i dodać czekoladową nutkę.
Odkąd pojechałam na Sycylię absolutnie zakochałam się w pistacjach i cieszę się, że desery pistacjowe robią się coraz bardziej popularne.
W cukierniach, nawet sieciówkowych, pojawiają się już serniki pistacjowe, pączki z pistacjami, a w tych bardziej rzemieślniczych szaleństwa jak okrągłe croissanty z nadzieniem pistacjowym, napoleonka pistacjowa czy pistacjanka, czyli bułeczka jak cynamonka, ale z nadzieniem pistacjowym.
Okazji więc do spróbowania pistacjowych słodkości jest teraz naprawdę wiele. Mi jednak ciut brakuje większej dostępności tych wszystkich słodkości w wersji fit. Oczywiście, w pojedynczych fit cukierniach pojawiają się opcje pistacjowe bez cukru, ale na razie dość rzadko i nie zawsze są równie satysfakcjonujące co tradycyjne z cukrem. Ja postanowiłam więc zaspokoić taką potrzebę własnymi rękami w domu.
Fit sernik z musem pistacjowym jest łatwy i szybki
Choć ten sernik jest warstwowy to jego przygotowanie jest naprawdę łatwe i szybkie. Spód kakaowy robi się z zaledwie 3 składników. Masę sernikową robi się na zasadzie wrzucenia wszystkiego do miski i zmiksowania, a mus pistacjowy to zaledwie 2 składniki. Minimalizm i prostota, ale wykorzystane w bardzo sprytny sposób.
Sam sernik nie jest bardzo słodki. Dla mnie słodycz jest odpowiednia, ale jeśli wolisz raczej słodsze desery, możesz dorzucić więcej słodziła. Można też po prostu podać sernik z jakąś słodką polewą. Ja się uzbroiłam w przeróżne fit polewy, a do tego sernika świetnie pasuje smak białej czekolady.
Zapraszam więc na przepyszny zdrowy sernik z musem pistacjowym. Dodam tylko, że jest to nie tylko deser bez cukru, ale też deser dietetyczny i wysokobiałkowy. Jeden duży kawałek, czyli jedna ósma całości to zaledwie 250 kcal, a aż 24 g białka. Przyjemne z pożytecznym i sycącym ;)
SKŁADNIKI
Spód:
- 100 g suszonych daktyli
- 40 g płatków owsianych
- 1 łyżka kakao naturalnego (10 g)
Masa sernikowa:
- 750 g zmielonego twarogu półtłustego
- 3 jajka
- 125 g erytrolu lub ksylitolu
- 1 łyżka kaszki manny / mąki ziemniaczanej
Mus pistacjowy:
- 200 g serka wiejskiego
- 2 łyżki pasty pistacjowej bez cukru
- na wierzch: posiekane pistacje
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Daktyle zalewamy gorąca woda i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę zostawiając 1-2 łyżki. Dodajemy płatki owsiane oraz kakao. Miksujemy blenderem na jednolita masę.
- Przekładamy na tortownice wyłożona papierem do pieczenia i rozsmarowujemy wilgotną łyżką na spód.
Sernikowa masa:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Wszystkie składniki masy serowej wrzucamy do dużej miski. Miksujemy do połączenia.
- Przelewamy do tortownicy.
- Wyrównujemy wierzch.
- Pieczemy 50 minut, wyjmujemy i studzimy.
Wierzch:
- Serek wiejski miksujemy blenderem z pastą.
- Wykładamy na wierzch sernika.
- Całość posypujemy posiekanymi pistacjami.
- Schładzamy przynajmniej 2 godziny w lodówce. Smacznego :)