Gratin ziemniaczane (dauphinois) to francuska zapiekanka ziemniaczana z serem.
Brzmi bardzo niepozornie, ale jak to z kuchnią francuską bywa, smakuje wyjątkowo, a siła tkwi tutaj w detalach. Mamy tutaj cieniutko pokrojone ziemniaki skąpane w słodkiej kremowej śmietance, która sprawia, że są mięciutkie i delikatne w smaku. Dodatkowo ser na wierzchu dodaje wyrazistości, a spieczenie go lekko dodaje całości chrupkości. Wyczuwalna jest też nutka masła, które stanowi idealne wykończenie całości.
Gratin dauphinois, czyli gratin ziemniaczane udowadnia, że Francuzi naprawdę umieją w jedzenie. Umieją sprawić, że z niewinnych składników uzyskuje się coś co smakuje jak danie z wykwintnej restauracji.
Kuchnia francuska ma to do siebie, że zazwyczaj jest dość tłusta. Lubi śmietankę i masło i jeszcze więcej masła. Jednak mimo wszystko wciąż jej dania są lekkie, delikatne i chce się nimi rozkoszować. Nic dziwnego, że francuskie dania tak pasują do romantycznych kolacji we dwoje.
Gratin ziemniaczane to francuski comfort food
Jednak wracając do samego gratin ziemniaczanego, to taka zapiekanka z ziemniaków jest na tyle uniwersalna, że pasuje na każdą okazję i każdemu będzie smakować. Można podać ją jako samodzielne danie z lekką zieloną sałatką obok. Równie świetnie wypadnie też jako dodatek do pieczeni czy kotletów zastępując tradycyjne gotowane ziemniaki.
Gratin ziemniaczane będzie pasować na środek tygodnia, na lunch do pracy czy na romantyczną kolację we dwoje (Walentynki już niedługo – zobacz też inne inspiracje na Walentynki tutaj) albo na rodzinny niedzielny obiad. Jest to tłusta zapiekanka i niezbyt fit, ale za to pyszna, kremowa i kojąca. Taki francuski comfort food dla każdego. Bardzo polecam i zapraszam :)
SKŁADNIKI
- 1 łyżeczka masła
- 500 g ziemniaków
- 130 ml śmietany kremówki (30%)
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 g sera żółtego (może być Gouda, ale najbardziej francusko byłoby użyć Gruyere ;))
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki (ok. 1-2 mm).
- Masłem wysmarowujemy dokładnie naczynie żaroodporne.
- Zaczynamy układać plasterki ziemniaków nakładając je na siebie do 1/4 wysokości. Po ułożeniu pierwszej warstwy (powinny wyjść 2-3) posypujemy ją równomiernie solą. Podobnie postępujemy z pozostałymi warstwami.
- Następnie ostrożnie polewamy całość śmietanką. Przykrywamy pokrywką.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut.
- Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, wysypujemy równomiernie starty ser i zapiekamy dodatkowe 10-15 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy. Smacznego :)
2 komentarze
Ciekawy przepis. Takiej jeszcze nie jadłam, a zapiekanki uwielbiam. :)
Pyszna serowa zapiekanka na obiad lub kolację. :)