fbpx

Zupa krem z porów i ziemniaków, czyli przepyszna zupa ziemniaczano-porowa

by Kucharka w baletkach

Zupa krem z porów i ziemniaków to zupa, której każdy powinien spróbować.

Muszę przyznać, że była na mojej liście do zrobienia przez długi czas. Jednak zazwyczaj jestem przyzwyczajona do lżejszych zup kremów typu zupa krem z brokułów. Albo zupa krem z dyni.

Por zazwyczaj lądował u mnie w tartach jak na przykład tarcie z kurczakiem wędzonym, porami i ricottą. Dodawałam go też do bulionów czy gulaszy z kurczakiem. Nigdy jednak nie był niezbędnym składnikiem w mojej kuchni. Choć po tej zupie prawdopodobnie się stanie ;)

Zupa krem z porów i ziemniaków na wykorzystanie ziemniaków po obiedzie

Zupa krem z porów i ziemniaków jest cudownie kremowa, sycąca i wręcz finezyjna. Choć finezyjna może brzmieć bardzo poetycko, to nie znajduję lepszego słowa na opisanie jej wyjątkowości.

Choć rzadko to robię, tym razem na sam koniec dodałam nieco śmietanki kremówki, co sprawiło, że zupa nabrała lekkiej tłustości, słodyczy i kremowości. Bardzo polecam nie rezygnować z tego ostatniego kroku, a wersji wegańskiej po prostu użyć śmietanki sojowej czy owsianej.

Ta zupa ziemniaczano-porowa to też świetny pomysł na wykorzystanie resztek ziemniaków z obiadu. Ja staram się nie marnować w ogóle jedzenia. W swojej kuchni staram się być zero waste jak najbardziej i szukam często inspiracji w Internecie.

Z gotowanych ziemniaków można zrobić kopytka, placki czy pierogi. Jednak wszystkie te potrawy, choć pyszne, to zazwyczaj są czasochłonne. Natomiast wrzucenie ich po prostu do bulionu z porami, a potem zmiksowanie to już łatwy i szybki sposób na niemarnowanie żywności ;) Oczywiście nikt nie broni przed użyciem świeżych ziemniaków (taki też przepis podaję), ale nie bój się użyć ugotowanych wcześniej. Zupa krem i tak wyjdzie przecudowna ;)

Drukuj

Zupa krem z porów i ziemniaków, czyli przepyszna zupa ziemniaczano-porowa

Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 400 kalorii, 9b, 47w, 21t, 7bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 pory
  • 500 g ziemniaków
  • 500 ml bulionu warzywnego (może być z kostki, ale jeżeli masz chwilkę dłużej to wrzuć opiekaną cebulę, 1 marchewkę i pietruszkę do wody z 1 zielem angielskim, 2 ziarnami pieprzu, małym listkiem laurowym i gotuj ok. 30 minut. Dopraw solą i pieprzem i powinno być super ;))
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta suszonego tymianku
  • ew. sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

  1. Pory dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy zielone liście i kroimy w grube półksiężyce. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  2. W dużym garnku (ok. 2-litrowym) rozgrzewamy masło i wrzucamy czosnek. Chwilkę smażymy i dorzucamy pora. Smażymy 2-3 minuty.
  3. Dorzucamy ziemniaki, smażymy minutkę i całość zalewamy bulionem. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy ok. 20 minut (do miękkości ziemniaków; jeżeli używacie ugotowanych ziemniaków, to gotujecie ok. 5 minut, żeby wchłonęły troszkę smaku ;)).
  4. Miksujemy blenderem na jednolity krem. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody do uzyskania pożądanej konsystencji (zupa krem powinna być taka półlejąca półgęsta).
  5. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową i tymiankiem. W razie potrzeby solimy i pieprzymy. Podajemy z pieczywem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Aleksandra 26 stycznia 2022 - 10:15

U mnie króluje krem dyniowy, ale takie nowe smaki też chętnie próbuję. :)

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 26 stycznia 2022 - 14:27

Oj dyniowy jest super, więc się nie dziwie :D mam nadzieję, że ten będzie równie smakował :)

Odpowiedz
Daria 27 stycznia 2022 - 15:50

Słyszałam, że jest pyszny. Nie miałam okazji jeszcze go robić.

Odpowiedz

Skomentuj

Close