Idealne domowe placki tacos marzyły mi się od kilku lat.
Miałam już do nich kilka podejść, lepszych i gorszych. Stąd na blogu pojawił się już przepis na wegańskie tacos z fasolą i awokado. Udało mi się jednak ulepszyć przepis i w końcu usmażyć placki tacos idealne.
Przeglądając Internet, natknęłam się na przepis na meksykańskie tacos tylko z mąki kukurydzianej, ale specjalną o nazwie masa harina. Ten patent jest już na mojej liście do zrobienia, jak już trafię do sklepu typu kuchnie świata ;)
Tymczasem jednak miałam pod ręką bardziej powszechną mąkę kukurydzianą, więc postanowiłam usmażyć tacos pszenno-kukurydziane. I te placki smakują naprawdę cudownie.
Jak zrobić idealne meksykańskie placki tacos?

Ich przygotowanie jest naprawdę łatwe. Ważne jest jednak podejść do tego z cierpliwością i uważnością:
- Spokojnie na małym ogniu podgrzewamy mleko z masłem, aż połączą się w żółty jednolity płyn.
- Uważnie kontrolujemy podgrzanie patelni, żebyśmy nie przypalili placków i mogły stworzyć małe bąbelki.
- Nie przesuszamy czekających na rozwałkowanie i usmażenie kulek ciasta, tylko przykrywamy je ściereczką.
- Po usmażeniu przykrywamy je ściereczką, żeby nie schły.
Wszystkie rady powyżej są ważne i gwarantują, że te pszenno-kukurydziane tacos wyjdą naprawdę idealne.
Dodatkowo, przeprowadziłam dwa małe eksperymenty, żeby sprawdzić jak te placki się zachowują i jak sprawić, żeby nie stwardniały za bardzo, gdy na przykład chcesz je zrobić wcześniej.

Po pierwsze, można je zrobić wcześniej, ale należy je przechowywać zakryte ściereczką. Troszeczkę stwardnieją, ale po nałożeniu ciepłego nadzienia można już je spokojnie złożyć i podsmażyć, żeby były chrupiące.
Po drugie, można je zamrozić. Kiedy chcesz ich użyć, wystarczy wyjąć je z zamrażalnika pół godziny przed i będą zachowywać się jak takie przechowywane w lodówce pod ściereczką.
Po trzecie, jeśli chcesz uzyskać chrupiące muszle, które będą nadziewane zimną salatką, od razu po smażeniu należy je ułożyć w kształt muszli na kratce i pozwolić im ostygnąć. Gdy już wystygną, należy przechowywać je pod ściereczką do czasu nadziewania i podawania.
Mam nadzieję, że ten przepis na meksykańskie domowe placki tacos też Ci się spodoba tak samo jak mi. I że, razem z powyższymi radami, sprawi, że domowe tacos będą smakować zawsze cudownie.

SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 60 g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
- Mąki wrzucamy do dużej miski i dokładnie mieszamy.
- Do rondelka wrzucamy masło i wlewamy mleko. Podgrzewamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż się połączą.
- Mleko z masłem dolewamy do mąk. Dodajemy sól i wyrabiamy na jednolite ciasto.
- Ciasto dzielimy na 10 równych części i z każdej formujemy kulkę. Układamy je na talerzu, najlepiej tak, żeby się ze sobą nie stykały i przykrywamy je ściereczką.
- Rozgrzewamy płaską dużą patelnię (ja użyłam teflonowej, więc mogłam smażyć bez tłuszczu - jeśli jest to konieczne natłuść lekko patelnię). Gdy patelnia się rozgrzeje, zmniejszamy ogień na średni.
- Bierzemy pierwszą kulkę i rozwałkowujemy na płaski placek o średnicy ok. 15-16 cm. Wrzucamy na patelnię i smażymy z każdej strony ok. 1 minuty, aż zaczną pojawiać się małe bąbelki.
- Gdy jeden placek się smaży, rozwałkowujemy kolejny. Po usmażeniu układamy jeden na drugim na talerzu i przykrywamy ściereczką.
- Nadziewamy wedle uznania (tutaj przepis na tacos z wegetariańskim chili i serem), przechowujemy w lodówce pod ściereczką lub mrozimy. Smacznego :)
3 komentarze
Będę musiała spróbować. Jeszcze nigdy nie robiłam
Kiedyś robiłam tacos. Muszę sobie przypomnieć jak to się robi
Bardzo lubię Twoje przepisy i często tu wracam!