Tacos wegetariańskie z chili, serem i awokado to danie, które zasmakuje każdemu.
Po kilku latach, gdzie zdecydowanie dominował u mnie zachwyt kuchnią azjatycką, ostatnio mam ochotę głównie na jedzenie meksykańskie, włoskie i indyjskie.
Choć wciąż doceniam i uwielbiam dania z innych kuchni jak pad thai z krewetkami czy francuskie quiche, to dużo bardziej wolę zjeść pizzę, gnocchi w sosie pomidorowym, burrito wegetariańskie, ser paneer w sosie indyjskim czy właśnie tacos bez mięsa.
Przyznam szczerze, że miałam już kilka podejść do placków tacos i w końcu udało mi się zrobić idealne. Nie tylko smaczne, ale też idealnie elastyczne i nie kruszące się. Mąka kukurydziana nie była nigdy często używana w mojej kuchni, więc bardzo się cieszę, że w końcu udało mi się ją okiełznać.
Tacos wegetariańskie z awokado i serem idealne na obiad lub jako przekąska imprezowa
Takie wegetariańskie tacos z awokado to świetny pomysł na obiad, kolację czy przekąskę na imprezy. Można nadziać je dowolnym nadzieniem, wegetariańskim lub mięsnym, na zimno lub na ciepło. Chociaż dla mnie najlepsze to właśnie z pikantnym sosem na bazie pomidorów.
Jeżeli jednak lubisz, możesz do tego przepisu dorzucić kurczaka czy mięso mielone. Ja sama wolę takie dania w wersji bez mięsa, ale wiem, że niektórzy mają zupełnie inaczej ;)
Dodatkowo, ja do mojego chili wrzuciłam kostkę dyni. Uważam, że jej słodycz świetnie tutaj balansuje smak i super pasuje do papryki, sera i awokado. Jeśli jednak nie masz dyni albo jej nie lubisz, zastąp ją czymś słodkim typu kukurydza z puszki lub kawałki ananasa. Odrobina słodyczy jest tutaj po prostu niezbędna.
Nie przedłużając zapraszam na przepyszne bezmięsne tacos z serem i awokado. Na pewno każdemu zasmakują :)
SKŁADNIKI
- 10 placków taco z tego przepisu (z całego przepisu wychodzi właśnie 10 tacos)
Nadzienie:
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 250 g dyni gotowanej w kostce mrożona lub świeża (mrożona jest już gotowana, jeśli używasz świeżej, zwiększ czas duszenia warzyw; zamiast dyni można dodać małą puszkę kukurydzy jeśli wolisz :))
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki (ilość dostosuj do swojej tolerancji na pikantne jedzenie ;))
- sól, pieprz
- 10 plastrów sera żółtego (u mnie królewski, ok. 200 g)
- 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
Do podania:
- 2 miękkie awokado
- 1 pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki
- 1 limonka
PRZYGOTOWANIE
Nadzienie:
- Cebulę siekamy drobno lub w pióra, czosnek przeciskamy przez praskę, papryki kroimy w kosteczkę.
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub masło. Gdy się rozgrzeje, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 2-3 minutki i dorzucamy paprykę. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy ok. 1-2 minuty.
- Dodajemy dynię, passatę, 3-4 łyżki wody oraz przeprawy. Dusimy na średnim ogniu mieszając, aż warzywa zmiękną.
- Zdejmujemy z ognia.
Wykończenie:
- Na każdym placku taco układamy plasterek sera i nadzienie. Składamy je na pół lekko dociskając, żeby nadzienie rozeszło się po całym wnętrzu, ale nie wylatywało ;)
- Rozgrzewamy płaską suchą patelnię zmniejszamy ogień na średni i wrzucamy placki tacos smażąc je z każdej strony ok 1 minuty, żeby zrobiły się chrupiące.
- Gdy tacos się smażą, obieramy awokado i kroimy w cienkie plasterki.
- Tacos wykładamy na talerz. Do każdego wkładamy kilka plasterków awokado.
- Całość posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z ćwiartkami limonki, gdyby ktoś chciał sobie skropić nadzienie. Smacznego :)
4 komentarze
Nie miałam okazji spróbowac takiego tackos. Jestem ciekawa jak smakuje, będę robila
Pyszna propozycja na wegetariańskie tacos – świetnie, że trafiłam na ten przepis. Dziękuję :))
Lubię takie elastyczne przepisy, które można dostosować do swoich upodobań. Twoje tacos wyglądają przepysznie!
Pysznie wygląda. Nigdy nie jadlam takiego Z wielką chęcią spróbuję