fbpx

Tacos wegetariańskie z chili, serem i awokado, czyli przepyszne meksykańskie tacos bez mięsa

by Kucharka w baletkach

Tacos wegetariańskie z chili, serem i awokado to danie, które zasmakuje każdemu.

Po kilku latach, gdzie zdecydowanie dominował u mnie zachwyt kuchnią azjatycką, ostatnio mam ochotę głównie na jedzenie meksykańskie, włoskie i indyjskie.

Choć wciąż doceniam i uwielbiam dania z innych kuchni jak pad thai z krewetkami czy francuskie quiche, to dużo bardziej wolę zjeść pizzę, gnocchi w sosie pomidorowym, burrito wegetariańskie, ser paneer w sosie indyjskim czy właśnie tacos bez mięsa.

Przyznam szczerze, że miałam już kilka podejść do placków tacos i w końcu udało mi się zrobić idealne. Nie tylko smaczne, ale też idealnie elastyczne i nie kruszące się. Mąka kukurydziana nie była nigdy często używana w mojej kuchni, więc bardzo się cieszę, że w końcu udało mi się ją okiełznać.

Tacos wegetariańskie z awokado i serem idealne na obiad lub jako przekąska imprezowa

Tacos wegetariańskie z chili bez mięsa, serem i awokado

Takie wegetariańskie tacos z awokado to świetny pomysł na obiad, kolację czy przekąskę na imprezy. Można nadziać je dowolnym nadzieniem, wegetariańskim lub mięsnym, na zimno lub na ciepło. Chociaż dla mnie najlepsze to właśnie z pikantnym sosem na bazie pomidorów.

Jeżeli jednak lubisz, możesz do tego przepisu dorzucić kurczaka czy mięso mielone. Ja sama wolę takie dania w wersji bez mięsa, ale wiem, że niektórzy mają zupełnie inaczej ;)

Dodatkowo, ja do mojego chili wrzuciłam kostkę dyni. Uważam, że jej słodycz świetnie tutaj balansuje smak i super pasuje do papryki, sera i awokado. Jeśli jednak nie masz dyni albo jej nie lubisz, zastąp ją czymś słodkim typu kukurydza z puszki lub kawałki ananasa. Odrobina słodyczy jest tutaj po prostu niezbędna.

Nie przedłużając zapraszam na przepyszne bezmięsne tacos z serem i awokado. Na pewno każdemu zasmakują :)

Tacos wegetariańskie z chili, serem i awokado

Drukuj
Liczba porcji: 10 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 330 kalorii 11 g białka, 33 g węglowodanów, 18 g tłuszczy na porcję
Ocena 5.0/5
( 2 głos )

SKŁADNIKI

  • 10 placków taco z tego przepisu (z całego przepisu wychodzi właśnie 10 tacos)

Nadzienie:

  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 250 g dyni gotowanej w kostce mrożona lub świeża (mrożona jest już gotowana, jeśli używasz świeżej, zwiększ czas duszenia warzyw; zamiast dyni można dodać małą puszkę kukurydzy jeśli wolisz :))
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki (ilość dostosuj do swojej tolerancji na pikantne jedzenie ;))
  • sól, pieprz
  • 10 plastrów sera żółtego (u mnie królewski, ok. 200 g)
  • 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego

Do podania:

  • 2 miękkie awokado
  • 1 pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • 1 limonka

PRZYGOTOWANIE

Nadzienie:

  1. Cebulę siekamy drobno lub w pióra, czosnek przeciskamy przez praskę, papryki kroimy w kosteczkę.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub masło. Gdy się rozgrzeje, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 2-3 minutki i dorzucamy paprykę.  Zmniejszamy ogień na średni i smażymy ok. 1-2 minuty.
  3. Dodajemy dynię, passatę, 3-4 łyżki wody oraz przeprawy. Dusimy na średnim ogniu mieszając, aż warzywa zmiękną.
  4. Zdejmujemy z ognia.

Wykończenie:

  1. Na każdym placku taco układamy plasterek sera i nadzienie. Składamy je na pół lekko dociskając, żeby nadzienie rozeszło się po całym wnętrzu, ale nie wylatywało ;)
  2. Rozgrzewamy płaską suchą patelnię zmniejszamy ogień na średni i wrzucamy placki tacos smażąc je z każdej strony ok 1 minuty, żeby zrobiły się chrupiące.
  3. Gdy tacos się smażą, obieramy awokado i kroimy w cienkie plasterki.
  4. Tacos wykładamy na talerz. Do każdego wkładamy kilka plasterków awokado.
  5. Całość posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z ćwiartkami limonki, gdyby ktoś chciał sobie skropić nadzienie. Smacznego :)

Tacos wegetariańskie z chili bez mięsa, serem i awokado

coś na dokładkę?

4 komentarze

Paula 21 kwietnia 2023 - 09:02

Nie miałam okazji spróbowac takiego tackos. Jestem ciekawa jak smakuje, będę robila

Odpowiedz
Aleksandra 24 kwietnia 2023 - 14:59

Pyszna propozycja na wegetariańskie tacos – świetnie, że trafiłam na ten przepis. Dziękuję :))

Odpowiedz
Martyna 25 kwietnia 2023 - 15:18

Lubię takie elastyczne przepisy, które można dostosować do swoich upodobań. Twoje tacos wyglądają przepysznie!

Odpowiedz
Dominika 17 maja 2023 - 09:02

Pysznie wygląda. Nigdy nie jadlam takiego Z wielką chęcią spróbuję

Odpowiedz

Skomentuj

Close