Wegańskie tacos z fasolą i awokado – pikantne, łatwe i pyszne

Kupiłam piękną kolendrę i od razu zachciało mi się pikantnego meksykańskiego jedzenia. Niestety z mojej ulubionej meksykańskiej knajpy nie dowożą do mojego mieszkania, więc postanowiłam sobie jakoś sama poradzić i przygotowałam przepyszne wegańskie tacos z fasolą i awokado, które idealnie nadadzą się na małe uczczenie weekendu. Przyznam Wam szczerze, że nie od razu polubiłam się z mąką kukurydzianą, bo przy pierwszej próbie zrobienia tacos, placki wyszły mi tak twarde, że mogłabym nimi kroić chleb. Ale druga próba okazała się już sukcesem i powstały przepyszne tacos, które wypełniłam pikantną fasolą, cebulą, awokado, kolendrą i skropiłam limonką. Mi chyba od zawsze kuchnia meksykańska kojarzy się z weekendami, bo jest w niej coś beztroskiego i jednocześnie celebrujacego. Sama nie wiem jak to dokładnie nazwać, ale wegańskie tacos z fasolą i awokado spróbować trzeba. A weekend to idealna na to pora ;-)

Wegańskie tacos z fasolą i awokado

(2 porcje – 4-5 tacos)

Tacos kukurydziane:
100 g mąki kukurydzianej
100 g mąki pszennej
~ solidna szczypta soli
~ 125 ml gorącej wody
~ 2 łyżki oliwy

Mąkę kukurydzianą mieszamy z pszenną i solimy. Dodajemy oliwę i wodą. Szybko zagniatamy ciasto i odstawić na ok. 30 minut, żeby odpoczęło. Następnie dzielimy na 4-5 części i każdą rozwałkowujemy na płaski placek. Smażymy je po kolei na rozgrzanej patelni z każdej strony po ok. 1 minutę (nie dłużej, bo mają być elastyczne, a nie twarde ;-)).

Wypełnienie:
1 puszka czerwonej fasoli (ok. 240 g po odsączeniu)
200 ml passaty pomidorowej
~ 1-2 papryczki chilli (lub ostra papryka w proszku)
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 1 łyżka oliwy

Na oliwie podsmażamy krótko przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chili bez pestek. Dodajemy fasolę i passatę. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 15 minut co jakiś czas mieszając (fasola i passata powinny się połączyć tworząc gęsty sos).

Wierzch:
1 cebula (najlepiej czerwona)
1 średnie awokado
~ kilka rzodkiewek
~ garść świeżej kolendry
~ 1 limonka

Cebulę siekamy w pióra, a awokado oraz rzodkiewki w plasterki.

Na placki nakładamy cebulę, układamy fasolę, awokado, rzodkiewki. Posypujemy kolendrą i skrapiamy sokiem z limonki. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *