fbpx

Idealny chlebek bananowy bez cukru z nektarynkami – z migdałową nutką

by Kucharka w baletkach

Idealny chlebek bananowy z daktylami bez cukru to jeden z Waszych ulubionych przepisów, i zresztą moich też ;) Pojawia się u mnie regularnie, a ostatnio postanowiłam go zrobić w sezonowej wersji – przed Wami przepyszny chlebek bananowy bez cukru z nektarynkami z migdałową nutką. Jest trochę inny niż oryginał, bo część mąki zastąpiłam zmielonymi migdałami, dzięki czemu jest jeszcze bardziej orzechowy, co idealnie pasuje do nektarynek i cynamonu. Taki chlebek bananowy bez cukru z nektarynkami i zmielonymi migdałami świetnie nadaje się nie tylko na podwieczorek, ale też na śniadanie, przekąskę czy nawet kolację, więc bardzo polecam :)

Idealny chlebek bananowy bez cukru z nektarynkami

keksówka (22×11 cm)

~ 100 g daktyli
~ 2 duże dojrzałe banany
~ 1 jajko
~ 1 duża łyżka masła orzechowego (ok. 30 g)
~ 100 g mąki pełnoziarnistej
~ 50 g migdałów (lub mąki migdałowej)
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 2-3 nektarynki

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie dokładnie odciskamy wodę i przekładamy je do miski.

Nektarynki pozbawiamy pestek i kroimy w plasterki (ok. 8-10 na jedną sztukę).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni

Do daktyli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki banany. Dodajemy masło orzechowe i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy razem blenderem do całkowitego dokładnego połączenia.

Migdały mielimy na mąkę i mieszamy z mąką pełnoziarnistą, proszkiem, sodą i cynamonem. Dodajemy do masy daktylowo-jajecznej i mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia.

Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej). Na wierzchu rozkładamy plasterki nektarynek lekko je dociskając.

Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 40-45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już suche). Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

5 komentarzy

Ervi 12 lipca 2020 - 18:55

Kochana w tym przepisie na wierzch nie idzie sos?
https://www.kucharkawbaletkach.pl/lasagne-z-baklazana-z-soczewica-czerwona/

Odpowiedz
Magda 13 lipca 2020 - 07:50

Czym różni isę kusks z kalafiora o dryżu z kalafiora

Odpowiedz
pinkyyy 13 lipca 2020 - 08:02

Szczerze powiedziawszy to niczym – ani kuskus z kalafiora nie jest prawdziwym kuskusem, ani ryż z kalafiora nie jest ryżem. To tylko takie ułatwienie w nazewnictwie, a czy kuskus czy ryż kalafiora chodzi po prostu o starty kalafior, którym można zastąpić ryż lub kuskus lub inną kaszę :) Ale polecam, bo w wielu kombinacjach wychodzi naprawdę smaczny

Odpowiedz
Ervi 19 lipca 2020 - 20:16

Zadałam pytanie ;)

Odpowiedz
pinkyyy 19 lipca 2020 - 20:26

Oj wybacz – odpowiedziałam pod Twój inny komentarz pod wpisem, do którego linkujesz :p
Więc powtórzę – „Faktycznie – zapomniałam dopisać, dziękuję Ci <3 już poprawiam!”. I rzeczywiście już poprawiłam :D Dziękuję Ci bardzo za zwrócenie uwagi <3

Odpowiedz

Skomentuj

Close