Idealny chlebek bananowy bez cukru z nektarynkami – z migdałową nutką

Idealny chlebek bananowy z daktylami bez cukru to jeden z Waszych ulubionych przepisów, i zresztą moich też ;) Pojawia się u mnie regularnie, a ostatnio postanowiłam go zrobić w sezonowej wersji – przed Wami przepyszny chlebek bananowy bez cukru z nektarynkami z migdałową nutką. Jest trochę inny niż oryginał, bo część mąki zastąpiłam zmielonymi migdałami, dzięki czemu jest jeszcze bardziej orzechowy, co idealnie pasuje do nektarynek i cynamonu. Taki chlebek bananowy bez cukru z nektarynkami i zmielonymi migdałami świetnie nadaje się nie tylko na podwieczorek, ale też na śniadanie, przekąskę czy nawet kolację, więc bardzo polecam :)

Idealny chlebek bananowy bez cukru z nektarynkami

keksówka (22×11 cm)

~ 100 g daktyli
~ 2 duże dojrzałe banany
~ 1 jajko
~ 1 duża łyżka masła orzechowego (ok. 30 g)
~ 100 g mąki pełnoziarnistej
~ 50 g migdałów (lub mąki migdałowej)
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 2-3 nektarynki

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie dokładnie odciskamy wodę i przekładamy je do miski.

Nektarynki pozbawiamy pestek i kroimy w plasterki (ok. 8-10 na jedną sztukę).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni

Do daktyli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki banany. Dodajemy masło orzechowe i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy razem blenderem do całkowitego dokładnego połączenia.

Migdały mielimy na mąkę i mieszamy z mąką pełnoziarnistą, proszkiem, sodą i cynamonem. Dodajemy do masy daktylowo-jajecznej i mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia.

Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej). Na wierzchu rozkładamy plasterki nektarynek lekko je dociskając.

Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 40-45 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już suche). Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)

Drukuj


5 thoughts on “Idealny chlebek bananowy bez cukru z nektarynkami – z migdałową nutką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *