Idealny jesienny sernik dyniowy z polewą miodową i orzechami włoskimi

Idealny sernik dyniowy z polewą miodową i orzechami powstał specjalnie na małą celebrację urodzin dla moich ukochanych znajomych i naprawdę idealnie wpasował się w jesienne klimaty dzięki dodatkowi mojej ukochanej dyni, która nie tylko nadaje mu fajny karmelowy posmak, ale też piękny kolor i konsystencję. Nie jest to raczej puszysty sernik, ale też nie ciężki i zbity – jest delikatnie kremowy, wilgotny i fajnie korzenny. A orzechy w miodzie na wierzchu to już poezja. Polecam serdecznie – idealny sernik dyniowy z polewą miodową i orzechami świetnie będzie pasował na jesienny weekend albo na małe pocieszenie w środku tygodnia ;-)

Idealny jesienny sernik dyniowy z polewą miodową i orzechami włoskimi

(tortownica o średnicy 22 cm)

Spód:
~ 100 g herbatników maślanych
~ 2 łyżki orzechów włoskich (ok. 30 g)
~ 50 g masła

Masło układamy w rondelku i roztapiamy na małym ogniu.

Herbatniki i orzechy umieszczamy w blenderze z ostrzem w kształcie litery S i mielimy na proszek. Dodajemy masło, ponownie blendujemy i wylepiamy równomiernie spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa:
~ 500 g twarogu półtłustego zmielonego
~ 250 g puree dyniowego (ok. 300 g surowej dyni upieczonej i zmiksowanej)
~ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
~ 2 jajka
~ 50 g cukru białego
~ 50 g cukru brązowego
~ 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżeczka cynamonu

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Twaróg, puree, ekstrakt, cukry miksujemy do połączenia. Dodajemy po kolei jajka, a następnie mąkę z cynamonem. Dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy.

Pieczemy ok. 50-60 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjmujemy i studzimy.

Polewa miodowa:
~ 100 g miodu
~ 2 łyżki masła
~ 2 łyżki śmietany kremówki 30%
~ 100 g orzechów włoskich

Masło i miód umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy na małym ogniu do połączenia. Trzymamy ok. 2-3 minuty, zdejmujemy i dodajemy lekko podgrzana śmietankę. Mieszamy i dodajemy orzechy. Odstawiamy na 15 minut i polewamy wierzch sernika.

Odstawiamy na przynajmniej 3-4 godziny, a najlepiej na cala noc do lodówki i podajemy. Smacznego :-)


Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *