fbpx

Gofry bananowo-dyniowe – chrupiące, łatwe i zdrowe

by Kucharka w baletkach

Jeżeli obserwujecie mnie na Instagramie to wiecie, że w ostatnich miesiącach gofry pojawiają się u mnie regularnie i nie umiem przestać ich smażyć. A ostatnio najczęściej oczywiście pojawiają się u mnie gofry dyniowe – dzisiejsze gofry bananowo-dyniowe na zaminę z najprostszymi goframi dyniowymi i nie umiem Wam powiedzieć, które są smaczniejsze, bo obydwie wersje są przepyszne. Gofry bananowo-dyniowe wychodzą przyjemnie słodkie od banana i dyni (bardzo polecam odmianę hokkaido, bo sama w sobie daje już fajny karmelowy posmak), chrupiące, sycące i idealnie nadadzą się na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Ja lubię sobie je wziąć na wynos i zjeść z jogurtem z cynamonem, ale z w bardzo słodkiej wersji z bitą śmietaną i syropem klonowym będą smakować przecudownie, a dzieci będą wniebowzięte. Dorośli zresztą też ;-) Zapraszam :-)

Gofry bananowo-dyniowe

(6-8 okrągłych / 4 duże prostokątne)

~ 1/2 szklanki puree dyniowego (ok. 100 g surowej dyni upieczonej do miękkości i zmiksowanej)
~ 1 duży dojrzały banan
~ 2 jajka
~ 150 g mąki pszennej / pszennej pełnoziarnistej / orkiszowej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1/2 szklanki wody
~ 1 łyżka oleju
~ ew. duża szczypta cynamonu

Rozgrzewamy gofrownicę. W razie potrzeby lekko ją natłuszczamy, ale będziemy dodawać do ciasta olej, więc nie jest to konieczne jeśli macie dobry sprzęt ;-)

Puree dyniowe miksujemy blenderem do połączenia z bananem i jajkami.

Dodajemy mąkę, proszek, wodę, olej i ew. cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste (mniej więcej jak kwaśna śmietana), więc w razie potrzeby dosypujemy troszeczkę mąki lub dolewamy kapkę wody.

Chochelką lub dużą łyżką nabieramy porcje ciasta i smażymy gofry będąc przy tym cierpliwym (jeżeli za wcześnie będziecie zaglądać, mogą jeszcze się nie przesmażyć i nie wyjść ;-)). Podajemy z jogurtem, bitą śmietaną, owocami, syropem czy polewą. Smacznego ;-)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close