fbpx

Jak parzyć herbatę – rodzaje herbaty i sposoby parzenia

by Kucharka w baletkach

Świat herbaty jest równie bogaty i zróżnicowany co świat kawy i w niektórych krajach picie herbaty to prawdziwy rytuał, z którego robi się wręcz ceremonię (jak na przykład w Japonii).

Niestety wciąż wiele osób wciąż nie wie jak parzyć herbatę lub jak ją pić i ogranicza się do słabych, supermarketowych i, co gorsza, paczkowanych herbat, które wystarczy zalać wrzątkiem.

Jest to oczywiście ekonomiczne i wygodne rozwiązanie, z którego ja też korzystałam bardzo często w czasach studenckich. Jednak z bólem serca trzeba przyznać, że nie pozwala ono na wydobycie z herbaty prawdziwej esencji i na cieszenie się prawdziwym herbacianym smakiem.

Warto więc nie tylko kupować dobrej jakości liściaste herbaty, ale również wywiedzieć się jak je odpowiednio parzyć i podawać, aby uczynić z picia herbaty prawdziwy rytuał i przyjemne doznanie. Bo korzystając całe życie z supermarketowych, naprawdę odbieramy sobie masę przyjemności!

Jak parzyć herbatę

Zacznijmy od obalenia herbacianego mitu – parzenie herbaty w zbyt niskiej lub wysokiej temperaturze nie spowoduje zepsucia liści, choć wiele osób tak myśli. Nie wydobędziemy z nich najlepszego smaku, ale sama herbata wciąż będzie „pijalna”.

Długość i sposób parzenia zależy od rodzaju herbaty, z którą mamy do czynienia, a wszelkie zalecenie odnośnie parzenia i podawania danej herbaty wynikają z zebranych doświadczeń i tradycji, które pozwalają wydobyć z herbaty pełnię aromatu i smaku.

Warto też pamiętać o tym, że najlepiej herbatę parzyć wodą raz przegotowaną i miękką, bo twarde wody wymagają dłuższego czasu parzenia i większej ilości liści, co sprawia, że trudno to zbalansować.

W przypadku wszystkich rodzajów herbaty najlepiej trzymać się zasady, że na każde 100 ml wody należy używać ok. 1 g suszu liści herbaty (niecałe 1/2 łyżeczki), więc na 250 ml ok. 1 łyżeczkę suszu.

Jak parzyć czarną herbatą

Czarną herbatę parzymy w wodzie o temperaturze ok. 95°C (ok. 1 minutę po zagotowaniu wody) przez 3–4 minuty, ale jeżeli chcemy, żeby miała bardziej działanie relaksacyjne niż pobudzające, warto wydłużyć ten czas do 5-6 minut.

Wyjątek stanowią czarne herbaty szlachetne typu Darjeeling, przy których czas parzenia to maksymalnie 3 minuty.

W celu zrobienia z picia herbaty prawdziwej ceremonii, warto podać ją w eleganckich filiżankach jak porcelanowe filiżanki ze spodkiem Aurelia.

Jak parzyć zieloną herbatę

Zieloną herbatę parzymy w wodzie o temperaturze ok. 70–80°C (ok. 6-8 minut po zagotowaniu wody) przez 2–4 minuty.

Jeżeli chcemy idealnie zaparzyć zieloną herbatą to należy wziąć pod uwagę rodzaje zielonej herbaty – na przykład w przypadku herbaty zielonej Sencha będą to raczej 2 minuty, a w przypadku herbaty zielonej Gunpowder 3-4 minuty.

I oczywiście, żeby smakowała najlepiej warto ją podać w ładnym naczyniu jak piękne porcelanowe filiżanki czy kubki.

Filiżanka Aurelia White

Jak parzyć białą herbatę

Białą herbatę parzymy w wodzie o temperaturze ok. 80–90°C (ok. 3-6 minut od zagotowania wody) przez 2–5 minuty.

Najlepiej herbatę parzyć w pięknym szklanym lub porcelanowym dzbanku (polecam dzbanek porcelanowy La Majorelle Pink od PiP Studio, który możecie zobaczyć poniżej), z którego herbata będzie smakować jeszcze lepiej (wystarczy tylko na niego spojrzeć ;-)).

Dzbanek do herbaty La Majorelle Pink PiP Studio
Dzbanek porcelanowy La Majorelle Pink

Jak parzyć czerwoną herbatę

Czerwoną herbatę parzymy w wodzie o temperaturze ok. 90°C (ok. 3-4 minuty od zagotowania wody) przez 1–3 minuty.

W przypadku czerwonej należy naprawdę uważać, żeby nie przekroczyć tych 3 minut przy pierwszym parzeniu, bo herbata będzie miała wtedy bardzo gorzki i nieprzyjemny smak.

Ile razy można parzyć herbatę

To ile razy można parzyć herbatę zależy również od rodzaju:

  • czarna herbata – tylko raz,
  • zielona herbata – 2-3 razy za każdym razem parząc o 0,5 minuty dłużej niż poprzednio,
  • biała herbata – 2-3 razy za każdym razem parząc o 0,5 minuty dłużej niż poprzednio,
  • czerwona herbata – 2-3 razy za każdym razem parząc o 1 minutę dłużej niż poprzednio.

Jak widać – parzenie herbaty wcale nie wymaga dużo więcej zachodu, a już zadbanie o temperaturę i czas parzenia już znacząco wpłynie na herbaciany smak i aromat.

Mam nadzieję, że będziecie korzystać z tego krótkiego wpisu jak parzyć herbatę biorąc pod uwagę rodzaje herbat i już zawsze będziecie pić pyszną herbatę podaną w najładniejszym stylu, jak powyższe porcelanowe filiżanki i dzbanek, które Wam pokazałam :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

ada 12 sierpnia 2020 - 06:09

Piękny ten dzbanek.

Odpowiedz
pinkyyy 12 sierpnia 2020 - 13:28

Mi też się bardzo podoba :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close