Bezglutenowe ciasto z borówkami – zdrowe, łatwe i szybkie kokosowe ciasto bez cukru

Przy okazji bezglutenowych kokosowych muffinek pokazywałam już Wam, że mąka kokosowa i borówki wyjątkowo się lubią, a ja postanowiłam to znowu wykorzystać. Choć lubię też wszelkie ciasta z kremem, czasem nawet supersłodkie bezowe torty z karmelem, to chyba największą miłością darzę proste i łatwe ciasta ucierane z owocami albo biszkopty. W sezonie letnim tym bardziej ku nim się właśnie skłaniam, bo jest tyle pysznych owoców, że naprawdę przykro z tego nie skorzystać i nie upiec pysznego prostego ucieranego ciasta z kruszonką. I dzisiaj właśnie mam dla Was bardzo łatwe i szybkie bezglutenowe ciasto z borówkami z mąki kokosowej. Samo ciasto kokosowe pokazywałam Wam już, kiedy wstawiałam fit rafaello sernikowe, ale stwierdziłam, że już sam biszkopt i borówki mogą stworzyć pyszne ciasto. I tak właśnie się stało ;-) Biszkopt kokosowy to właściwie tylko 2 składniki, a ciasto wychodzi fajnie sprężyste i lekko puszyste, a borówki puszczając troszkę soku zapewniają wilgotność i dodatkową słodycz. A jeżeli tej słodyczy potrzebujecie jeszcze więcej to warto ciasto posypać startym cukrem pudrem (lub pudrem z erytrolu / ksylitolu) lub porcje polać syropem klonowym. Ale ja najbardziej Wam polecę podać je po prostu z waniliowymi lodami lub wegańskimi lodami z bananów (zamrożone plasterki banana zmiksowane na lody) – pełnia szczęścia gwarantowana ;-)

Bezglutenowe ciasto z borówkami

(keksówka 22×11 cm)

~ 4 jajka
~ 40 g mąki kokosowej
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 3-4 łyżki syropu klonowego lub miodu
~ 100 g borówek

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Jajka wbijamy do misy miksera i miksujemy je na najwyższych obrotach ok. 10 minut, aż masa jajeczna zrobi się jaśniejsza i zwiększy swoją objętość (prawie dwukrotnie).

Po tym czasie dodajemy mąkę kokosową wymieszaną z proszkiem, syrop klonowy lub miód i ponownie miksujemy do połączenia uważając, żeby mąka nie opadła na dno tylko połączyła się z masą jajeczną.

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie borówki.

Całość pieczemy ok. 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku sprawdzając patyczkiem czy się już upiekło. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *