Dekoracje cukiernicze to podstawowy element, który odpowiada za ponadprzeciętną estetykę ciast i wypieków. Dzięki nim łatwo podkreślić rangę wydarzenia zachęcić konsumenta do zakupu lub zwiększyć przyjemność z jedzenia. Żeby jednak móc je umiejętnie wykorzystać, trzeba znać ich rodzaje oraz zastosowania. Dowiedz się, jakie wyróżniamy podstawowe ozdoby cukiernicze.
Posypki czekoladowe – najpopularniejsze ozdoby na wypieki
Posypki czekoladowe dostępne są w ogromnej ilości wersji. W przypadku wypieków ślubnych prym wiedzie oczywiście biała czekolada. Uniwersalnym wyborem na co dzień będą posypki mleczne, natomiast gorzka czekolada będzie odpowiednia do bardzo słodkich wypieków, aby przełamać smaki.
W przypadku dzieci najpopularniejsze są dodatki nawiązujące do znanych batoników takich jak KitKat czy Lion – chętnie wybierane także do lodów. Posypki czekoladowe, jak również wszystkie inne rodzaje dekoracji cukierniczych omawianych w niniejszym przeglądzie, znajdziesz pod adresem: https://sklep.polmarkus.com.pl/dekoracje-cukiernicze.
Posypki waflowo-opłatkowe: idealne do wielu ciast
Posypki waflowo-opłatkowe są uwielbiane przez wszystkie osoby przygotowujące ciasta zarówno amatorsko, jak i profesjonalnie ze względu na to, że łatwo łączyć je z innymi dekoracjami takimi jak ozdoby cukrowe czy opłatkowe. W przeciwieństwie do standardowych kolorowych produktów posypka waflowa nie przebarwia innych elementów w kontakcie z wilgocią. Wyróżnia się ona delikatnym smakiem. Kolory białe najczęściej wybiera się do wypieków komunijnych i ślubnych, natomiast intensywne barwy stosuje się w ciastach urodzinowych.
Cukier strzelający, czyli oryginalna posypka
Posypki strzelające to ulubiony rodzaj dekoracji wśród najmłodszych. Doskonale sprawdzają się na tortach, pączkach i innych deserach przeznaczonych na dziecięce imprezy. Stosując je, należy jednak pamiętać o tym, że w kontakcie z wodą zaczynają w charakterystyczny sposób strzelać, dlatego najlepiej je wybierać wyłącznie do suchych wypieków, gdzie te nie będą miały kontaktu np. z bitą śmietaną.
Urodzinowo-imprezowe ozdoby cukiernicze na tort
Urodzinowo-imprezowe ozdoby cukiernicze na tort to przede wszystkim kolorowe posypki, które mogą mieć kształt malutkich groszków lub pałeczek — często możemy zobaczyć je na pralinkach. Te drugie szczególnie chętnie wybierane są nie tylko do tortów i ciast, ale także popularnych pączków z dziurką, czyli donutów. Wśród urodzinowych ozdób nie sposób byłoby także nie wymienić świeczek – kaskadowych, w kształcie cyferek lub klasycznych, dzięki którym każdy tort będzie prezentował się nienagannie i adekwatnie do okazji.
Ozdoby cukiernicze opłatkowe
Ozdoby cukiernicze opłatkowe są najczęściej wykorzystywane podczas uroczystości takich jak komunia, bierzmowanie czy wesela. Łatwo nadrukować na nich życzenia czy dowolnie wybrane grafiki. Są w pełni jadalne i lekkie, dzięki czemu możemy stosować je również na puszystych biszkoptach, bez obaw, że zapadną się w kremie lub cieście. Istotne jest też to, że nie barwią elementów ciast czy tortów. Są też niskokaloryczne, zatem mogą być z powodzeniem układane na ciastach dietetycznych i dla osób o szczególnych potrzebach żywieniowych.
Dekoracje z cukru
Dekoracje z cukru to najbardziej efektowne akcesoria do zdobienia tortów. Mogą mieć postać cukrowej hostii, złotego kielicha, nietoperza, duszków, skrzatów czy krzyży komunijnych. Żeby z nich skorzystać, trzeba jedynie zaopatrzyć się w odpowiedni klej spożywczy, aby móc je dobrze umocować na cieście. Największymi zaletami dekoracji z cukru jest to, że:
- są jadalne i mają świetne walory estetyczne,
- pozwalają stworzyć wyjątkowo ciekawe kompozycje cukiernicze na najbardziej wystawne okazje,
- są szybkim sposobem na stworzenie oryginalnego ciasta.
Kwiaty jadalne – piękne i jednocześnie smaczne ozdoby
Kwiaty jadalne to między innymi chabry, gomfreny, róże czy nagietek. Ich dużą zaletą jest to, że są naturalne i świetnie prezentują się na cieście. Na pewno będą niemałą atrakcją, gdy goście dowiedzą się, że mogą je zjeść.
Z ich pomocą możemy stworzyć najpiękniejsze kompozycje florystyczne na wiosennych i letnich tortach. Są lekkie i łatwo ułożyć je nie tylko w górnej części ciasta, ale również na bokach, wbijając je w tort. Kwiaty jadalne to szybki sposób na perfekcyjnie prezentujący się tort, ponieważ wystarczy przygotować ciasto z tynkiem, na którym ułożona zostanie kompozycja florystyczna. Pozwala to stworzyć torty w stylu boho, rustykalnym czy eko, bez większego wysiłku wkładanego w dekorowanie.
Artykuł sponsorowany