Nasiona chia od dobrych kilku lat są bardzo popularne i w wielu kawiarniach czy sklepach można natknąć się na piękne kubeczki wypełnione puddingiem chia z kolorowym musem. Ja kiedyś jadłam je bardzo często, teraz już nieco rzadziej, ale za każdym razem kiedy wpadną mi w ręce i wrzucę do wody lub mleka, jestem pod wrażeniem ich kuleczkowej konsystencji i to jak cudownie to wszystko łączy się ze słodkim musem na wierzchu. I wczoraj wieczorem, kiedy bawiłam się w wegańską wersję zupy pho, którą wciąż dopracowuję, zauważyłam właśnie otwartą paczkę puddingu chia i od razu wpadła mi do głowy sezonowa, nieco świąteczna wersja i powstał przecudowny jogurtowy pudding chia z dyniowo-mandarynkowym musem. Sam pudding chia jest kremowy, delikatny i idealnie pasuje do cytrusowego i słodkiego musu mandarynkowo-dyniowego na wierzchu. Bardzo prosty, a piękny, zdrowy i smaczny deser, który serdecznie polecam na jesienne wieczory. Zapraszam – jogurtowy pudding chia z dyniowo-mandarynkowym musem przed Wami :-)
Jogurtowy pudding chia z dyniowo-mandarynkowym musem

(2 porcje)
~ 5 łyżek nasion chia (ok. 50 g)
~ ok. 400 ml wody w temp. pokojowej
~ 200-250 g jogurtu naturalnego typu greckiego
~ 180 g puree dyniowego (najlepiej z dyni hokkaido)
~ 4 mandarynki
~ ew. 1 łyżka miodu lub syropu klonowego i szczypta cynamonu
Chia wsypujemy do miseczki i dolewamy wodę. Mieszamy i odstawiamy na przynjamniej 1 godzinkę, co jakiś czas mieszając, aż ziarenka napęcznienją lub na całą noc do lodówki (jeżeli pudding ma być na śniadanie).
Po tym czasie mieszamy je z jogurtem i układamy na dnie pucharków.
Mandarynki obieramy i miksujemy blenderem do połączenia razem z puree, ew. syropem lub miodem i cynamonem. Układamy na wierzchu jogurtowego puddingu. Podajemy. Smacznego :-)

